Nieuws/Buitenland
2568054
Buitenland

Moskou en Ankara eens over bufferzone

Erdogan en Poetin smeden plan voor ’gevaar voor Europa’ Idlib

MOSKOU - Rusland en Turkije zijn het eens geworden over het inrichten van een gedemilitariseerde zone in de Syrische provincie Idlib. Die moet het Syrische leger en de opstandelingen in het gebied van elkaar scheiden.

De Russische president Vladimir Poetin zei dat maandag na overleg met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Poetin zei dat alle zware wapens voor 10 oktober uit het gebied moeten worden weggehaald. De 15 tot 20 kilometer brede gedemilitariseerde zone moet vijf dagen later formeel worden ingesteld.

Poetin zei dat radicale rebellengroepen als het al-Nusrafront uit de zone moeten vertrekken. Het is de bedoeling dat Russische en Turkse militairen er gaan patrouilleren. „Ik denk dat we een grote humanitaire crisis hebben voorkomen”, stelde de Turkse president Erdogan.

’Gevaar Europa’

De Erdogan-Poetintop volgde na een verondersteld meningsverschil tussen de twee. Poetin - bondgenoot van president Assad - zou een groot offensief in Idlib hebben gewild en leek daar met militaire bewegingen op voor te sorteren. Erdogan waarschuwde juist voor de (humanitaire) gevolgen daarvan voor Europa, waaronder grootschalige immigratie, zo schreef hij in de Wall Street Journal.

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zegt vandaag dat het Syrische regeringsleger en zijn bondgenoten geen plannen hebben voor een offensief in Idlib, dat grenst aan Turkije. Dat land vangt momenteel al zo’n 3,5 miljoen gevluchte Syriërs op en vreest voor een nieuwe vluchtelingenstroom.

Bolwerk

Idlib geldt als het laatste grote bolwerk van de opstandelingen die vechten tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Er bevinden zich naast tienduizenden strijders ook miljoenen burgers in de provincie en aangrenzende gebieden die nog in handen zijn van opstandelingen.