Nieuws/Buitenland
2569544
Buitenland

Vijftien inzittenden omgekomen

Russisch toestel door Syrië neergehaald

MOSKOU - Een Russisch militair vliegtuig is bij of boven Syrië door het Syrisch leger uit de lucht gehaald. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie laten weten. Syrië is een bondgenoot van Moskou. Alle vijftien inzittenden van het toestel kwamen om.

Het Russische vliegtuig was van de radar verdwenen op het moment dat een raketaanval plaatshad op de Syrische kuststad Latakia. Volgens Moskou werd die aanval op Syrische doelen uitgevoerd door Israël. Het Russische ministerie van Defensie liet weten dat Israëlische militaire vliegtuigen met hun aanval met opzet een „gevaarlijke situatie bij Latakia” hadden gecreëerd. Latakia ligt in de buurt van de basis waar de neergehaalde IL-20 had moeten landen.

Moskou waarschuwde dat de „de vijandige acties” van Israël niet zonder gevolgen zullen blijven. Rusland riep de Israëlische ambassadeur op het matje en de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe besprak de kwestie met zijn Israëlische ambtgenoot Avigdor Lieberman.

De Israëlische luchtmacht liet via Twitter weten het te betreuren dat de vijftien inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen. In de tweet legde Israël alle verantwoordelijkheid voor het incident bij het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.