Nieuws/Binnenland
257138698
Binnenland

Klopjacht op Belgische militair: vier antitankwapens gevonden, schoten gehoord in natuurpark

Gespannen gezichten dinsdag tijdens de klopjacht op Conings (inzet).

Gespannen gezichten dinsdag tijdens de klopjacht op Conings (inzet).

BRUSSEL - UPDATE - De zoektocht naar Jurgen Conings gaat onverminderd verder. Woensdagavond zijn zes schoten gehoord in een bos dat momenteel door de politie wordt uitgekamd. De man wordt als zeer gevaarlijk beschouwd en is in het bezit van minstens twee wapens, waaronder een automatisch geweer. Het federaal parket van België zegt dat ze dinsdagavond in de auto van de man wel de vier antitank-raketwerpers hebben gevonden die hij bij zich had.

Gespannen gezichten dinsdag tijdens de klopjacht op Conings (inzet).

Gespannen gezichten dinsdag tijdens de klopjacht op Conings (inzet).

De gewapende Jurgen Conings stond al langer op de radar van het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse. Nu zijn er heel concrete aanwijzingen voor gevaarlijke plannen en van acuut gevaar; vandaar het hoogste dreigingsniveau. Het algemene dreigingsniveau blijft wel ’gemiddeld’, laat de Belgische tegenhanger van de NCTV weten.

Conings is zelf licht ontvlambaar. Sommige van zijn wapens zijn teruggevonden, maar hij zou wel een P-90 nog bij zich dragen, een geweer, waarvan hij maandag 2000 kogels had meegenomen, zo melden bronnen aan Het Nieuwsblad. Hoeveel hij nu nog bij zich draagt, is niet bekend, maar „het wapenarsenaal in zijn bezit is genoeg voor een kleine oorlog”, zo klinkt het.

Signalement

De politie heeft een signalement van Conings afgegeven (kaal, lang, gespierd en meerdere tattoos) en verspreidt sinds woensdagmiddag zijn foto. Neem niet zelf contact met hem op, waarschuwt de politie.

Grote zoekactie

De Belgische politie zocht dinsdagnacht in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem, een half uurtje fietsen van de Nederlandse grens, bij het Limburgse Nattenhoven. Vlak naast het plaatsje begint ook natuurgebied Hoge Kempen. Alle buurtbewoners werd gevraagd om voor hun eigen veiligheid binnen te blijven en hun huizen niet te verlaten. Een helikopter cirkelde boven het gebied. Later op de dag werd ook een deel van het Nationaal Park Hoge Kempen afgezet. Het uitgestrekte gebied, tussen Genk en Maasmechelen aan de Nederlandse grens, is afgesloten voor bezoekers.

Een boswachter heeft in Dilsen de auto van de gezochte Jurgen Conings gevonden. De autoriteiten hebben deze Audi A8 weg laten takelen.

Dennie Bonnet woont aan de rand van het bos waar de auto is gevonden, en zag ineens speciale eenheden arriveren. „Ik kwam net terug van hardlopen toen ze aankwamen. Helemaal ingepakt, met wapens bij zich. Ook gingen ze met politiehonden het bos in. Zeker 25 of 30 manschappen. Er kwam ook een pantserwagen, met een soort kooi eromheen. Echt zwaar materieel.”

’Wapens in auto’

Hij hoorde vanuit zijn huis wat er werd gezegd. „De boswachter vertelde de eenheden dat hij de auto had gevonden, met al die wapens. Hij zag kabeltjes, draden. Daarna zijn ze dik twee uur met die auto bezig geweest.” Justitie bevestigt in Belgische media dat de zwaarste wapens zijn teruggevonden in de auto.

Het gebied waar de militair (inzetje rechts) zich zou schuilhouden.

Het gebied waar de militair (inzetje rechts) zich zou schuilhouden.

De veiligheidsdiensten hebben tot woensdagochtend heel vroeg doorgezocht, maar niets gevonden. Woensdag duidde niets op een grote zoekactie. In het gebied zelf waren lange tijd geen agenten of zoekacties te zien, hoewel rond 13.00 uur wel een helikopter te horen was, zo merkte verslaggever Marcel Vink op.

De vriendin van Conings had maandagavond alarm geslagen. Daarna bleek dat Conings zware wapens waaronder een raketwerper had gestolen uit zijn eigen kazerne.

De vriendin Conings heeft ondertussen gesproken met de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Ze noemt haar vriend in dat gesprek „een liefdevolle partner.” Niets wees volgens haar op een mogelijke ontsporing. Afgelopen weekend hebben ze samen nog een terrasje gepakt. „Er was voor mij, voor mijn zus, voor mijn familie geen vuiltje aan de lucht. In onze ogen was alles heel normaal, gewoon zo als anders”, aldus de vrouw.

In een afscheidsbrief legde Conings uit dat hij niet meer kon leven in een ’maatschappij geregeerd door politici en virologen’.

Dinsdag moest viroloog Marc Van Ranst samen met zijn gezin in veiligheid gebracht worden. Van Ranst werd eerder op internet bedreigd door Conings, die nauwe banden heeft met een ex-militair en veroordeeld neonazi, ene Tomas Boutens, die Conings dinsdagavond meteen op Facebook steunde.

Beelden van de zoektocht met gemaskerde agenten in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem.

Beelden van de zoektocht met gemaskerde agenten in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem.

Dwaalspoor?

Woensdag is het rond tien uur in de ochtend rustig op de plek waar de auto werd gevonden. Het gebied is niet afgezet, en Bonnet hoopt dat Conings inmiddels niet meer in het gebied is. „Je hebt hier een jeugdkamp in het bos, maar ook een weeshuis. Je kunt je hier prima verstoppen, maar zit hij hier nog? Het kan ook een dwaalspoor zijn.”

„Laten we hopen dat het goed afloopt”, zegt Dennie Bonnet.

„Laten we hopen dat het goed afloopt”, zegt Dennie Bonnet.

Hij kent Conings, die uit Dilsen-Stokkem komt, persoonlijk. „Niet heel goed, maar wel van gezicht. Van het voetbal ook. Dat mensen zo extreem kunnen worden in hun denkbeelden... Laten we hopen dat het goed afloopt. Maar omdat er ook een ambulance naar binnen was gereden, houden ze waarschijnlijk met alles rekening.”

Nederlandse politie

De politie in Limburg is alert, maar heeft op dit moment geen rol in de zaak rond de voortvluchtige Belgische militair die virologen bedreigde. Dat laat een woordvoerder van het Limburgse korps desgevraagd weten.

„We zijn niet actief betrokken geweest bij deze actie tot nu toe. De Belgische politie leidt het onderzoek”, aldus de woordvoerder. Volgens hem is er geen informatie die doet vermoeden dat de Belgische verdachte mogelijk de grens over komt. „Maar we zijn wel alert en monitoren de ontwikkelingen.”

Over hoe die extra alertheid en monitoring eruit zien, wil de zegsman geen verdere uitspraken doen om de verdachte niet mogelijk onbedoeld informatie te geven. „We onderhouden contacten met onze Belgische collega’s”, is het enige wat hij er verder over kwijt wil.

Belgische militairen zijn woendagavond opgeroepen voor de zoektocht naar hun voortvluchtige collega. Volgens plaatselijke media zijn negentig militairen de politie gaan helpen en sommige media meldden knallen vlakbij het dorp Lanklaar, slechts 3 kilometer van de Maas en de Nederlands-Limburgse grens.

De militairen schieten de 250 politiemensen te hulp die in onder meer de bossen van park de Hoge Kempen op zoek zijn.

Van Ranst

Die bekende viroloog Van Ranst reageerde in de nacht van dinsdag op woensdag in een Twitterbericht. „Tegen covidmaatregelen en covidvaccins zijn, valt al te vaak samen met geweldverheerlijking en rauw racisme”, schrijft Van Ranst. „Laat één ding duidelijk zijn: zulke bedreigingen maken op mij niet de minste indruk.”