Nieuws/Buitenland
257492625
Buitenland

Arrestaties op wereldwijde protestdag klimaatactivisten

LONDEN - In verscheidene steden in de wereld zijn maandag klimaatactivisten de straat opgegaan. Het gaat in totaal om duizenden betogers, die zich hebben aangesloten bij de actiegroep Extinction Rebellion (ER).

Ze kwamen onder meer bijeen in Berlijn, Madrid en Londen. Ook in Nieuw-Zeeland en Australië gingen mensen de straat op. In Amsterdam werd geprotesteerd op de Stadhouderskade. Daar werden ruim negentig klimaatactivisten door de politie opgepakt.

Bij sommige protesten kwam het tot confrontaties tussen betogers en de politie. In Londen werden meer dan 130 activisten gearresteerd. Zij blokkeerden een brug bij Westminster en sloten meerdere straten af. Ze voerden onder meer yogaoefeningen uit op straat en droegen borden bij zich met teksten als: De planeet verandert - waarom wij niet? In april werden in de Britse hoofdstad meer dan duizend mensen gearresteerd tijdens een klimaatprotest dat dagenlang aanhield.

Milieu-activisten in Melbourne, Australië.

Milieu-activisten in Melbourne, Australië.

Blokkades

In Madrid ging het om circa tweehonderd mensen die de Castellana blokkeerden. Dat is een van de drukste straten van de Spaanse hoofdstad. De politie probeert daar de activisten uit elkaar te halen. Ook in Australië en Nieuw-Zeeland werden tientallen mensen opgepakt. Dat gebeurde in onder meer Wellington, Sydney en Brisbane.