Nieuws/Buitenland
2576319
Buitenland

Klacht bij Europese Commissie om Tsjechische premier

Merkel (R) en minister Andrej Babis

Merkel (R) en minister Andrej Babis

PRAAG - De Tsjechische premier Andrej Babis wordt beticht van mogelijke belangenverstrengeling. De steenrijke politicus zou nog altijd te nauwe banden hebben met het door hem opgerichte chemieconcern Agrofert, dat EU-subsidies heeft ontvangen.

Merkel (R) en minister Andrej Babis

Merkel (R) en minister Andrej Babis

De Tsjechische afdeling van Transparency International heeft een klacht hierover ingediend bij de Europese Commissie. Groene Europarlementariërs gaan de kwestie binnenkort nader aan de orde stellen bij een hoorzitting.

Babis heeft eerder gezegd dat hij het eigendom van het concern in een fonds heeft weggezet en er geen sprake is van een belangenconflict.

„Alleen al de bewering dat iemand zichzelf zou kunnen verrijken terwijl hij een land bestuurt is genoeg om het vertrouwen in het politieke systeem serieus te ondermijnen”, zegt medevoorzitter Philippe Lamberts van de groene fractie. Hij wil dat de Europese Commissie zo snel mogelijk een onderzoek instelt naar de zakelijke praktijken van Babis om zeker te zijn dat hij de EU-regels rond belangenverstrengeling naleeft.