Nieuws/Buitenland
25778
Buitenland

Derde dode noodweer costa’s

MURCIA - Het noodweer aan de Spaanse oostkust heeft een derde dodelijk slachtoffer geëist. De veertigjarige man kwam om het leven in Los Alcázares in de regio Murcia, één van de zwaarst getroffen gebieden maandag.

De Spanjaard viel in een zwembad dat overstroomde. Hij is meegevoerd met de stroom en verdronken. Het centrum van Los Alcázares is afgesloten, net als veel andere dorpscentra in de regio. Het water staat op sommige punten ruim een meter hoog.

In Murcia, dat normaal geplaagd wordt door droogte, viel de regen de laatste twaalf uur met bakken uit de hemel. In driekwart van de regio viel 150 liter per vierkante meter; op sommige plekken zelfs meer dan tweehonderd. Het is meer dan in de hele rest van het jaar is gevallen. Omdat het noodweer vandaag nog voortduurt, heeft de Spaanse weerdienst Aemet ‘code rood’ afgekondigd voor de oostkust van Spanje tussen 14 en 18 uur.

In de buurt van Orihuela in Alicante is de rivier Segura maandagochtend buiten zijn oevers getreden, iets wat niet meer gebeurd is sinds 1987. De autoriteiten vrezen dat ook andere rivieren buiten hun oevers treden. Wegen zijn afgesloten en honderden gemeentes hebben de deuren van hun scholen en universiteiten gesloten.

In Los Alcázares in Murcia worden momenteel mensen uit hun huis gered door de UME: een militaire eenheid. Datzelfde gebeurt in Ontinyent in de provincie Valencia en Orihuela en Torrevieja in Alicante. In totaal moesten dit weekend al 350 mensen gered worden uit hun huizen of auto’s door de Spaanse hulpdiensten. Anderen wachten nog op redding. Op verschillende plekken zijn noodlokalen ingericht om bewoners op te vangen. Anderen zoeken onderdak bij familieleden of vrienden. Inwoners van de getroffen regio’s vertellen hoe hun spullen in veiligheid brengen, voor ze vertrekken. Een inwoner van Orihuela: “Tafels, stoelen, de wasmachine en de koelkast hebben we naar bovenverdiepingen gebracht, zodat ze niet beschadigen. We hopen snel weer terug te zijn.”

Bij het noodnummer 112 kwamen tot nu toe bijna 2400 meldingen binnen vanwege de heftige regenval aan de oostkust. Er is veel schade aan gebouwen, woningen en auto’s. Op de Balearen is het ook noodweer: hier waait het vooral heel hard. Golven tot vijf meter hoog zorgen ervoor dat stranden op Ibiza totaal verdwenen zijn.

Vrijdag vielen er ook al twee slachtoffers: een 65-jarige man in Finestrat die zijn auto probeerde te bereiken die dreigde weg te spoelen, verdween zelf in zee. Een andere man van dertig jaar werd rond middernacht door de stroming gegrepen terwijl hij in zijn auto reed. Hij kon zijn auto uitkomen, maar verdween daarna in een afvoerkanaal.