Nieuws/Binnenland
257812385
Binnenland

Doodgeschoten man bij metrostation is Amsterdamse crimineel

AMSTERDAM - Het slachtoffer dat in de nacht van zaterdag op zondag omkwam bij een schietpartij in Amsterdam-Zuidoost, is een 33-jarige Amsterdammer. De man was een bekende van de politie, meldt een politiewoordvoerder. De schietpartij was volgens hem een gerichte actie.

De tekst gaat verder onder de video

Het gaat om de Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien (33). De schietpartij vond plaats bij metrostation Kraaiennest.

Gevlucht

Het incident trok op straat veel bekijks. Een verdachte zou zijn gevlucht in een auto die even later werd aangetroffen bij de Gaasperplas. De metro, lijn 53, stopte de rest van de nacht niet meer op station Kraaiennest, zo meldde de Amsterdamse vervoersdienst.

De tekst gaat verder onder de foto

De schietpartij bij het station in de Bijlmer trok veel bekijks.

De schietpartij bij het station in de Bijlmer trok veel bekijks.

Eerder neergeschoten

In februari werd Balentien vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op de Surinaamse crimineel Johannes Kastiel in 2008 in een lift in de flat Gooioord in Zuidoost. Justitie kon niet bewijzen dat hij het was die Kastiel had willen beroven van 35.000 euro. Het OM had tien jaar cel tegen hem geëist.

In 2013 werd er ook al op Balentien geschoten, hij overleefde de aanslag op zijn leven destijds. Balentien werd door een automatisch wapen onder vuur genomen op de Antwerpenbaan in Nieuw-Sloten.

Gwenette Martha

Balentien zou voor die tijd deel hebben uitgemaakt van een groep criminelen waartoe ook de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha behoorde.

Explosief ontploft

Rond 04.00 uur is er een explosief afgegaan in de Amsterdamse Retiefstraat waar vooral woningen staan. Het motief en de dader zijn nog onbekend. Bij de explosie raakte niemand gewond. Wel raakten een deur en autoruiten beschadigd.

Volgens een politiewoordvoerder is er vooralsnog geen reden aan te nemen dat de ontploffing te maken heeft met de fatale schietpartij bij het metrostation in Zuidoost.