Nieuws/Binnenland
258140
Binnenland

Toch compensatie voor Q-koorts-patiënten

DEN HAAG - Er komt toch „een vorm van tegemoetkoming” voor Q-koortspatiënten. Het demissionaire kabinet reserveert daar 10 miljoen euro voor en kondigde vrijdag aan ook een begin te maken met het uitwerken van een regeling. Besluiten over „precieze vorm en invulling” zijn aan het nog te vormen nieuwe kabinet.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers en staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam informeerden vrijdag de Tweede Kamer. „Het kabinet is zich er zeer van bewust dat Q-koorts grote gevolgen heeft gehad: mensen zijn ernstig ziek geworden, zelfs overleden.”

In 2007 brak op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen Q-koorts uit. De ziekte verspreidde zich snel over het land en kostte volgens officiële cijfers 74 mensen het leven. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal slachtoffers hoger.

Onduidelijkheid

Bert Brunnikhuis, voorzitter van belangenvereniging Q-uestion, vindt het gebaar van het kabinet „te klein en te laat.” Bovendien is er nog steeds veel onduidelijkheid. „Voor wie is deze regeling? Wat zijn de criteria? En het is rijkelijk laat om pas na tien jaar met zo’n regeling te komen.”

Honderden mensen die ziek zijn geworden, vinden dat de overheid aansprakelijk is omdat zowel voorlichting als de maatregelen om de verspreiding van Q-koorts tegen te gaan volgens hen tekortschoten. Maar de rechtbank in Den Haag was dat begin dit jaar niet met hen eens. De circa driehonderd gedupeerden hopen in hoger beroep de rechter aan hun kant te vinden.

Vraagtekens

Advocaat Luc Rohof die de slachtoffers bijstaat, is positief verrast door de regeling, maar hij zet dezelfde vraagtekens. „Voor wie is deze regeling bedoeld?”

De Tweede Kamer sprak zich in maart al uit voor een schadevergoeding voor patiënten. Ook Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen stelde dat patiënten zich niet erkend voelen en dat dit hun verwerking en herstel in de weg staat. Hij wees erop dat erkenning losstaat van aansprakelijkheid.

Het kabinet maakt ook geld vrij om de ondersteuning voor patiënten en speciale databases over Q-koorts in stand te houden.