Nieuws/Binnenland
25829
Binnenland

Rob Z. wil via kort geding uit isolatiecel

DEN HAAG - Rob Z., die momenteel een jarenlange gevangenisstraf uitzit, spant een kort geding aan tegen de Staat omdat hij al tien dagen in volledige afzondering zit, zonder in formele staat van beschuldiging te zijn gesteld. Dat heeft zijn advocaat Richard van der Weide maandag laten weten.

Z. zit momenteel een straf van zestien jaar uit in de gevangenis in Vught voor zijn hoofdrol in de zogeheten Yellowstone-zaak, die draaide om fraude en oplichting. Daarbovenop heeft hij onlangs in hoger beroep ook een celstraf van vier jaar gekregen voor een overval op zijn voormalige schoonouders, die hij vanuit de gevangenis zou hebben beraamd.

Hij zou nu in isolatie zijn geplaatst wegens „vermeend voortgezet crimineel handelen vanuit de inrichting”, maar volgens Van der Weide is zijn cliënt niet formeel beschuldigd en is deze aanklacht ook niet onderbouwd. „Ondanks herhaaldelijk aandringen weten we nog steeds niet waarom mijn cliënt in afzondering zit.”

Van der Weide noemt het „een zorgwekkende” gang van zaken. Z. mag alleen zijn advocaat spreken, verder contact met de buitenwereld is niet toegestaan. „De inzet van het kort geding wordt dat er of een concrete onderbouwing komt waar mijn cliënt van wordt verdacht, of dat de maatregel ongedaan wordt gemaakt.”

Z. werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar cel voor onder meer afpersing, bedreiging, oplichting van verzekeringsmaatschappijen, betrokkenheid bij het laten ontploffen van een handgranaat en heling van een gestolen schilderij van Karel Appel.