Nieuws/Binnenland
2582923
Binnenland

Jongeren CDA: student gaat erop achteruit

Den Haag - Het kabinet beweert dat alle groepen er komend jaar op vooruitgaan, maar dat klopt niet. De koopkracht van studenten daalt namelijk fors.

Dat stelt het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, op basis van eigen onderzoek. En het CDA is pijnlijk genoeg een van de regeringspartijen die nu, met steun van het Centraal Planbureau (CPB), beweren dat vrijwel iedereen erop vooruit zal gaan.

De jongerenorganisatie heeft onderzoek uitgevoerd naar de koopkracht van studenten. Op die groep focust het CPB zich niet specifiek en de christendemocratische jongeren wilden wel weten wat de kabinetsplannen nou echt voor de jeugd betekenen. Uit hun onderzoek blijkt dat een universiteitsstudent er met maar liefst 2,37 procent op achteruitgaat en een hbo-student bijna 2 procent. Dit terwijl een doorsnee Nederlander er wel koopkracht bij krijgt.

De koopkrachtdaling komt volgens het CDJA vooral door de btw-verhoging, de stijgende huren in steden en de verhoging van het collegegeld. „Het verhaal van dit kabinet is heel positief, maar helaas blijkt het voor jongeren niet te kloppen”, aldus CDJA-voorzitter Lotte Schipper.