Nieuws/Binnenland
2583040
Binnenland

Applaus voor Van Zweden bij New York Phil

Jaap van Zweden tijdens een repetitie.

Jaap van Zweden tijdens een repetitie.

NEW YORK - Jaap van Zweden is donderdagavond voor het eerst aangetreden als chef-dirigent van het New York Philharmonic. Het inauguratiegala ’Opening Gala: Meet Jaap’ vond donderdag plaats in het Lincoln Center in New York en de Nederlandse chef-dirigent kreeg een groots applaus.

Jaap van Zweden tijdens een repetitie.

Jaap van Zweden tijdens een repetitie.

Op zijn welkomstgala dirigeerde hij niet alleen Ravel en Stravinsky, maar ook de wereldpremière van een compositie van de Amerikaanse Ashley Fure (36). Van Zweden (57) staat open voor vernieuwing. Later deze maand komt er nog meer jong talent uit de VS aan bod: Conrad Tao (24).

In oktober geeft Van Zweden ook ruim baan aan een Nederlander die niet meer zo piep is: Louis Andriessen (79). Die schreef speciaal voor Van Zweden en het New York Phil het stuk Agamemnon, dat in New York in wereldpremière gaat tijdens het festival The Art of Andriessen.

Als chef-dirigent van het New York Phil treedt Van Zweden in de sporen van onder anderen Gustav Mahler, Arturo Toscanini, Leonard Bernstein en Willem Mengelberg. De komst van de Nederlander zal weinig New Yorkers zijn ontgaan: de stad hangt vol met posters met zijn foto en de tekst ’New York, meet Jaap’.

Hoewel Van Zweden het ANP afgelopen week vertelde over een ’paar jaar’ toch wat meer aandacht te willen geven aan zijn familie en met name zijn kleinkinderen, zei hij deze week in De Volkskrant best open te staan voor een combinatie van de baan in New York met die van chef-dirigent van het Concertgebouworkest in Amsterdam. Dat zit immers plotseling zonder door het vertrek van Daniele Gatti. „Maar ik zou het alleen doen als de musici echt heel graag willen dat ik kom”, vertelde hij de krant.