Nieuws/Buitenland
2583074
Buitenland

Duizenden eisen vertrek president Guatemala

GUATEMALA-STAD - Duizenden betogers in Guatemala hebben donderdag het vertrek geëist van president Jimmy Morales. Studenten, professoren en activisten kwamen bijeen in het historische centrum van Guatemala-Stad en steunden de strijd tegen corruptie en straffeloosheid, zo liet de voormalig minister van Binnenlandse Zaken Francisco Rivas op Twitter weten met een foto van hem in de mensenmassa.

Aanleiding voor de betoging is het besluit van president Morales om de commissaris tegen Corruptie en Straffeloosheid in Guatemala (Cicig) van de Verenigde Naties, Iván Velásquez, de toegang tot het land te weigeren. Het constitutioneel hof van Guatemala had zondag verklaard dat Morales de commissaris moet toelaten. De regering wil dat echter niet doen en de president besliste dat het mandaat van de VN-commissie niet wordt verlengd.

De VN-commissaris had midden-augustus geëist dat de immuniteit van de president zou worden opgeheven zodat er een zaak tegen hem kan worden begonnen wegens illegale campagnefinanciering.