Nieuws/Buitenland
258311693
Buitenland

Taliban beschieten belangrijk vliegveld Afghanistan met raketten

Kandahar International Airport.

Kandahar International Airport.

KANDAHAR - De Taliban hebben het vliegveld van de tweede stad van Afghanistan onder vuur genomen met raketten. Daardoor raakte volgens de autoriteiten de landingsbaan beschadigd en moest het vliegverkeer worden stilgelegd. Afghaanse regeringstroepen probeerden ondertussen om meerdere steden te verdedigen tegen de oprukkende moslimextremisten.

Kandahar International Airport.

Kandahar International Airport.

„We hebben de luchthaven van Kandahar aangevallen omdat de vijand het als uitvalsbasis gebruikte om luchtaanvallen op ons uit te voeren”, zei een woordvoerder van de Taliban. Die hebben voor zover bekend geen slachtoffers gemaakt met hun raketaanval bij de hoofdstad van de gelijknamige zuidelijke provincie Kandahar.

Grensovergangen

De strijd in Afghanistan is verder opgelaaid nu internationale troepen na twintig jaar het land verlaten. De Taliban liepen de afgelopen maanden eerst veel landelijke gebieden onder de voet en belegeren nu ook hoofdsteden van provincies. Ook hebben de extremisten belangrijke grensovergangen veroverd.

Het ministerie van Defensie van Afghanistan maakte zondag bekend dat honderden commandotroepen naar de grote stad Herat zijn gestuurd. Daar woeden gevechten aan de buitenrand van de stad. De autoriteiten proberen onder meer met luchtaanvallen om de opstandelingen terug te drijven. De autoriteiten in de stad Lashkar Gah, met circa 200.000 inwoners, hebben inmiddels ook om versterkingen gevraagd.

De autoriteiten in de stad Lashkar Gah, een stad van circa 200.000 inwoners in de provincie Helmand, hebben ook om versterkingen gevraagd. Inwoners vertelden zondag over de telefoon aan persbureau AFP dat in de straten van de stad zwaar wordt gevochten. De Taliban zouden het hoofdkwartier van de politie en het kantoor van de gouverneur hebben omsingeld en de Afghaanse luchtmacht zou bombardementen uitvoeren.