Nieuws
25841
Nieuws

Nepnieuws

Walt Disney liet zich na zijn dood invriezen. Paul McCartney is al heel lang dood; de man die op het podium staat is een dubbelganger. In de riolen van New York leven krokodillen en op de Veluwe waart een poema rond. Hint: de poema wordt alleen gesignaleerd in komkommertijd.

Het zijn dan ook stuk voor stuk hardnekkige broodje aap-verhalen. Walt Disney werd gecremeerd, Paul McCartney leeft gelukkig nog, krokodillen kunnen helemaal niet overleven in riolen en de poema van de Veluwe was een uit zijn krachten gegroeide wilde kat.

Nepnieuws is van alle tijden, maar nooit was het zo niet van echt te onderscheiden als de laatste tijd. Het nieuws dat de paus de verkiezing van Donald Trump ondersteunde en dat Hillary Clinton achter een wapenhandel met Islamitische Staat zat, waren nepberichten die via dubieuze websites werden verspreid. Websites die nauwelijks van echte nieuwsaanbieders zijn te onderscheiden. En daarom in veel gevallen worden geloofd.

Het doel? Elke klik op een spraakmakende kop levert geld op. En waar geld geld is te verdienen, neemt men het niet zo nauw met de waarheid. Ook op media die niet dubieus zijn, kunnen verzonnen berichten staan. Zo heeft Facebook de strijd aangebonden met het nepnieuws, want één verzonnen post die door goedgelovigen wordt gedeeld, kan een sneeuwbaleffect veroorzaken.

Dat dit niet zonder gevaar is, bleek na een schietpartij in Washington: het bericht dat Hillary Clinton een pedofielennetwerk zou leiden vanuit een plaatselijke pizzatent, was voor een 28-jarige man aanleiding om het restaurant onder vuur te nemen.

Nu volg ik het nieuws op de voet en denk dat ik uitstekend in staat ben om een hoax als zodanig te ontmaskeren, maar door de ontwikkelingen van de laatste tijd ben ik wel enorm op mijn hoede wanneer ik de laptop aanzet.

De verdachte koppen van vandaag: Donald Trump biedt Sylvester Stallone een functie aan bij een overheidsinstantie die cultuurprojecten subsidieert? Hahaha. Dat nepnieuws is er doorheen geslipt. Het antwoord van de meest onverstaanbare acteur van Hollywood laat zich raden: „Whahkjsbcv gfshfgsghf!” Kom op zeg. Straks wordt Kanye West opperhoofd van de nationale geestelijke gezondheidszorg en Clint Eastwood sheriff van New York.

Dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid stelt dat darts topsport is, is op zich al een nepnieuwtje. Dat kan ze gewoonweg niet met droge ogen hebben beweerd. Maar dat nu wordt gepleit voor een alcoholverbod voor deze bier en cola-rum slempende topsporters, is natuurlijk een hoax van jewelste. Het is hun doping.

Een kerststal in het stadhuis van een Belgische gemeente moet verdwijnen omdat die als aanstootgevend wordt ervaren? Welnee. Het is niet de eerste keer dat Jozef en Maria aan de deur worden geweigerd, lees de Bijbel er maar op na, maar dat ook het kindeke Jezus nu op de vlucht moet „na enkele klachten” van niet- en andersgelovigen? Zo soft kan een kerstbeleid toch niet zijn? Hou toch op.

Antje Monteiro is niet bang voor de overgang? Iedere vrouw is bang voor de overgang en heeft daar ook behoorlijk last van. En ja, dat kan ik weten.

Hoe hardnekkigste nepnieuws van 2016 liet zich samenvatten in vier simpele woorden: ’Gordon stopt met zingen.’

Wees dus voorzichtig als u het internet opgaat.