Nieuws/Binnenland
258565663
Binnenland

Schnabbelen bij BASF of Unilever

’Voedingswetenschappers WUR houden nevenwerk geheim’

AMSTERDAM - Een deel van de voedingswetenschappers van de Wageningen University & Research (WUR) is niet transparant over nevenwerkzaamheden. Daarmee overschrijden ze de gedragscode waaraan wetenschappers zich moeten houden.

Dat stelt Foodwatch op basis van eigen onderzoek. In totaal zijn er vierentwintig bijzonder hoogleraren voeding werkzaam bij WUR, meldt de voedselwaakhond. Elf van hen (46 procent) hebben hun nevenwerkzaamheden niet (allemaal) openbaar toegankelijk gemaakt op de universiteitsprofielpagina. Acht van deze elf hebben een nevenwerkzaamheid bij een commercieel bedrijf, waaronder BASF, Corbion en Unilever. Vier wetenschappers hebben zelfs helemaal geen universiteitsprofielpagina.

Een woordvoerder van de WUR laat weten dat de kwestie wordt onderzocht. „De WUR vindt transparantie heel belangrijk. We gaan de data van Foodwatch vergelijken met onze eigen gegevens en als er aanleiding toe is komen we erop terug. Meer kan ik er op dit moment niet over zeggen”, aldus de zegsman.

Foodwatch vraagt de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de WUR en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op naleving van de transparantieregels toe te zien.

Het onderzoek naar transparantie over nevenfuncties maakt deel uit van de Foodwatch-campagne tegen de „uitverkoop van de wetenschap.” Foodwatch wil dat de consument kan vertrouwen op onafhankelijke - en op zijn minst transparante - voedselwetenschap.