Nieuws/Binnenland
2589734
Binnenland

Hoe populair is jouw verjaardag?

Honderdduizend keer hoera!

Ook gefeliciteerd!

Ook gefeliciteerd!

Woerden - Gefeliciteerd! De kans is groot dat u, of iemand in uw omgeving, dit weekend zijn verjaardag viert. In de week rond 25 september – negen maanden na Kerstmis – piekt het aantal geboortes.

Ook gefeliciteerd!

Ook gefeliciteerd!

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft tussen 1995 en 2015 dagelijks het aantal geboortes in Nederland geturfd. Op basis van die cijfers kunnen we redelijk inschatten hoeveel kinderen er gemiddeld op een bepaalde dag geboren worden.

Door het hele jaar heen telt ons land gemiddeld 516 geboortes per dag. Hoe bijzonder uw verjaardag is? Dat kunt u hieronder uitvinden. Klik uw geboortemaand en -dag aan, en zie hoeveel kinderen er de afgelopen twintig jaar gemiddeld op die dag zijn geboren. U ziet ook hoe hoog uw geboortedag daarmee in de lijst staat: hoe lager het nummer, hoe meer ’verjaardagsgenoten’.

Klik hier voor een grote versie van de verjaardags-tool. De tekst gaat hieronder verder.

De ranglijst van populairste geboortedagen hierboven klopt niet helemaal met de lijst populairste verjaardagen. Zo zijn er op 24 september meer mensen geboren, maar is 25 september de populairste dag om jarig te zijn. Mensen die niet precies weten wanneer ze geboren zijn, kiezen bij de burgerlijke stand namelijk vaker voor een ’rond’ getal.

Om die reden staat in het paspoort van veel mensen dat ze op 1 januari geboren zijn, terwijl die dag in de lijst hierboven bij de minst populaire hoort.