Nieuws/Binnenland
25915
Binnenland

’Mensen hebben hoop nodig’

— Wat is volgens Jan Peter Balkenende het grootste verschil met zijn premierschap en zijn leven nu? Het antwoord was hilarisch: P3. „Als premier werd je tot aan het vliegtuig gereden, nu zet ik de auto bij Schiphol zelf op langparkeren P3.”

Alexander Haas (l.), Mark  Boelhouwer (m.) en belastingadviseur Rob Janssen.

Alexander Haas (l.), Mark Boelhouwer (m.) en belastingadviseur Rob Janssen.

Alexander Haas (l.), Mark  Boelhouwer (m.) en belastingadviseur Rob Janssen.

Alexander Haas (l.), Mark Boelhouwer (m.) en belastingadviseur Rob Janssen.

Zijn grappige opmerking was de opmaat naar een fantastische lunch met circa twintig bestuurders, captains of industry en creatievelingen die allen een band hebben met ’s-Hertogenbosch. De alweer twaalfde luch had plaats bij wijnkoperij de Heeren van Heusden van Jan Janssen in het gelijknamige vestingstadje. Gastspreker was oud-premier Balkenende.

Hij benadrukte dat zijn ooit in gang gezette waarden- en normendiscussie nu door iedereen wordt gevoerd in Nederland, maar ook in Europa en de Verenigde Staten. „Ik werd in Den Haag op de parlementaire vierkante kilometer uitgelachen, maar daarbuiten kreeg ik bij de mensen in het land wel de handen op elkaar. De vraag is wat wil je als mens of ondernemer voor erfenis achterlaten. Willen we een betere planeet voor onze kinderen of geloven we het allemaal wel?”

De oud-premier: „Je moet in het leven boven je gewicht presteren. Dat bedoelde ik met de VOC-mentaliteit. Als je succesvol wilt zijn, moet je beter zijn en geen genoegen nemen met een zesjescultuur. Daarom ben ik voor verandering en duurzaamheid. Als bij voorbeeld China zo doorgaat met industriële ontwikkeling, kan de planeet het niet aan. We hebben een as van de hoop nodig”, sprak Balkenende. Hij wees erop dat bij zijn aantreden de grootste opgave was de sociale zekerheid te veranderen. „Er werd meer gedacht in wat mensen niet kunnen dan wat zij wel kunnen. Eenmaal in de bijstand kwam je er niet meer uit. Dat is nu gelukkig allemaal anders.”

Hij maakte tussen de mooie gangen, zoals gegratineerde oester, coquilles met pompoen, gebakken snoekbaars, fazantenborst, reerug en hazenpeper door de nodige grappen. Zoals over oud-premier Pieter Sjoerds Gerbrandy en de Britse oorlogsleider Winston Churchill. De Nederlander, die slecht Engels sprak, begroette zijn tegenhanger ooit met „goodbye”. Balkenende: „Het was volgens Churchill de kortste ontmoeting ooit. Of toen beiden later eens door Hyde Park liepen zei Churchill: spring is in the air. Waarom zou ik, antwoordde Gerbrandy.”

Balkende droeg een fraaie stropdas die hij had gekregen van de toenmalige directeur van onze Militaire Inlichtingen -en Veiligheids Dienst Pieter Cobelens. „Er zitten geen microfoontjes in”, lachte hij. De Vughtse burgemeester Roderick van de Mortel herdacht historicus Jos van de Ven en mede-oprichter van de Heerenlunch Joep Chappin met warme woorden. Na de Boizel-champagne werd bij een glas Sancerre Blanc Cuvée Silex 2015 van Matthieu Delaporte even bij hun dood stilgestaan.

De bij Ricoh als ceo vertrekkende Mark Boelhouwer, gaat zelf ondernemer worden. Vorige week werd bekend gemaakt dat er liefst 250 ontslagen vallen. Ceo Alexander Haas van consultingbedrijf Dimensys onthulde „orde op zaken te gaan stellen bij FC Den Bosch.” Jhr. Bibian van Rijckevorsel die nu nog in de cacaohandel werkzaam is, vertelde zich meer en meer met het familielandgoed De Beukenhorst te zullen gaan bezighouden. Zijn vader jhr. Bib van Rijckevorsel bestiert het 280 ha grote landgoed nu zelf.

Jan Janssen liet diverse wijnen schenken van het befaamde Franse wijndomein Louis Latour. Heel bijzonder was de Corton Charlemagne 2012 die de enige witte wijn (25 ha) in het dorpje Aloxe Corton in de Bourgogne is. Mooi was ook een glas Château Corton Grancey Grand Cru 2009 van Latour. De hellingen van dit slechts 250 inwoners tellende dorp zijn sinds juli vorig jaar tot Werelderfgoed van Unesco bestempeld.

Met plezier werd het Jheronimus Bosch Jaar herdacht door directeur Charles de Mooij van het Noord-Brabants Museum. Liefst 422.000 bezoekers waren er, terwijl de Wonderlijke Klim van de kathedrale basiliek Sint-Jan ook nog eens meer dan 100.000 bezoekers trok.

Historicus Gerard Rooijakkers meldde op verzoek van bisschop mgr. Gerard de Korte een speciale wegwijzer voor de Sint-Jan te hebben samengesteld. Het boekje wordt binnenkort gepresenteerd.