Nieuws/Binnenland
25916
Binnenland

Dorine Wiersma en Jasper Oostland

Een jaar vol verknipte katten

Krolsesnol is een van de kattenkarakters van Dorien Wiersma en Jasper Oostland.

Krolsesnol is een van de kattenkarakters van Dorien Wiersma en Jasper Oostland.

„Er zijn zoveel idiote katten”, vertelt cabaretière Dorine Wiersma lachend terwijl ze anekdotes ophaalt. Inmiddels heeft ze er genoeg gezien om een vol jaar mee te vullen. Voor de Nationale Gestoorde Kattenkalender 2017 schreef ze twaalf komische liedjes, waar kunstenaar Jasper Oostland vervolgens de schilderijen bij maakte.

Krolsesnol is een van de kattenkarakters van Dorien Wiersma en Jasper Oostland.

Krolsesnol is een van de kattenkarakters van Dorien Wiersma en Jasper Oostland.

Wiersma denkt terug aan het feestje dat de inspiratie werd voor Obesikat. „We moesten eerst allemaal in de keuken blijven, want anders zou het fout gaan met dikke Roeltje. Die mocht niet bij het buffet komen. Ik zag dat grote beest op een kussen liggen, echt een theemuts met een heel blij hoofd. Maar op een gegeven moment was hij ontsnapt. Door het raam gegaan, over het dak geklommen en door het andere raam naar binnen. We voelden al nattigheid, trokken de deur open en daar stond Roeltje: met twee poten in de zalmsalade de hele schaal naar binnen te schrokken. Daar heb ik zo om gelachen. Zo’n kat is totaal geobsedeerd, die weet gewoon dat daar een tafel vol met eten staat en wil maar één ding. Als mens wil je dat soort dingen ook wel maar probeer je je toch aan de regels te houden.”

De lol van de kattenkalender zit dan ook vaak in de menselijke eigenschappen die Wiersma de huisdieren meegeeft. „Eigenlijk slaat dat natuurlijk nergens op, maar dat is wel wat alle katten- en hondenbezitters doen. Al hun eigenaardigheden op zo’n dier projecteren, terwijl die beesten zelf veel simpeler door het leven gaan.”

Oostland bleek de aangewezen man om beeld te maken bij liedjes als Dommepoes, Krolsesnol en Kroegtijger. „Ik was sowieso al bezig met dieren in menselijke situaties plaatsen”, vertelt de schilder. „Een beetje op een schrijnende manier, met klein leed en dommige onhandigheden, om mensen een spiegel voor te houden. Dit paste dus heel goed.”

„Katten hebben altijd hun eigen gekkigheid”, gaat hij verder. „Dan kom je bijvoorbeeld met een enorme kattentoren aanzetten en gaan ze doodleuk in de doos daarvan liggen. Ik heb hiervoor ook al heel vaak katten geschilderd, omdat ze gewoon zo gestoord kunnen zijn.”

„Honden ook trouwens”, merkt Wiersma op. „Ik had laatst een vriendin met liefdesverdriet op bezoek en haar hond -ik verzin dit niet- kon niet tegen vloeken. Iedere keer als ze boos was of vloekte, ging die hond joelen. We hebben ook zelf ooit een hond gehad, uit Taiwan meegenomen. Dat beest was als de dood voor Chinezen. Die zijn niet zo aardig voor honden. Als we dan in een Chinees restaurant gingen eten, begon hij tegen de bediening te grommen. Daar zit ook een goed lied in”, lacht ze. „De hond tegen het vloeken, de hond tegen Chinezen; ik krijg nu al zin om een hondenkalender te maken.”

De Nationale Gestoorde Kattenkalender met CD is te bestellen via dorinewiersma.nl

Meer werk van Jasper Oostland is te zien op jasperoostland.nl