Nieuws/Buitenland
2592687
Buitenland

Iran dreigt met ’verwoestende’ reactie na aanval op Revolutionaire Garde

Soldaten zoeken dekking tijdens de aanval.

Soldaten zoeken dekking tijdens de aanval.

AHVAZ - Duizenden mensen zijn afgekomen op de begrafenis van de slachtoffers van de bloedige aanval in de Iraanse stad Ahvaz. Daar vielen 25 doden toen schutters zaterdag het vuur openden tijdens een militaire parade in de hoofdstad van de provincie Khuzestan. Onder de doden zijn twaalf leden van de machtige Revolutionaire Garde.

Soldaten zoeken dekking tijdens de aanval.

Soldaten zoeken dekking tijdens de aanval.

Iran heeft vanwege de aanval een dag van nationale rouw afgekondigd. In Khuzestan blijven overheidskantoren, scholen en banken maandag dicht. De Iraanse minister Mahmoud Alavi (Inlichtingen) zei volgens persdienst Mizan dat al verdachten zijn opgepakt. ,,We zullen alle terroristen identificeren die in verband gebracht kunnen worden met deze aanslag'', stelde hij.

Hoge functionarissen binnen de Revolutionaire Garde hebben Golfstaten, de Verenigde Staten en Israël beschuldigd van betrokkenheid. De tweede man van de garde stelde Amerikaanse en Israëlische leiders in een toespraak op de staatstelevisie een ,,verwoestende'' reactie in het vooruitzicht. ,,Jullie zullen betreuren wat jullie hebben gedaan.''