Nieuws/Binnenland
2595128
Binnenland

Tbs en celstraf voor brute verkrachting in Enschede

ALMELO - Een 19-jarige in Ethiopië geboren student uit Oldenzaal is veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de gewelddadige verkrachting van een Duitse studente in Enschede begin april dit jaar. Tegen de man was tien jaar celstraf geëist.

De studente werd door de Oldenzaler van haar fiets getrokken en werd meegesleept naar een grasveld bij hogeschool Saxion. Hier trok de man zo hard aan haar sjaal dat ze sterretjes zag. Daarna werd ze verkracht. Medewerkers van de paaskermis hoorden haar hulpgeroep en grepen in, maar de verkrachter wist weg te komen.

Volgens deskundigen verkeerde de man ten tijde van de verkrachting in een psychose. Uit het vonnis blijkt echter dat de rechtbank onvoldoende relatie ziet met zijn brute handelen. „Daarom kan van volledige ontoerekeningsvatbaarheid, zoals door de deskundigen geadviseerd, geen sprake zijn.”

Een andere vrouw werd op 25 november 2017 lastiggevallen door dezelfde man. De rechtbank rekent hem aan dat hij met dergelijke incidenten veel angst en onrust in de samenleving veroorzaakt heeft. „De handelwijze van verdachte moet voor beide slachtoffers zeer beangstigend zijn geweest, temeer daar beide slachtoffers alleen waren, het donker was en verdachte hen klem reed op een plek niet in de onmiddellijke nabijheid van woonhuizen. Verdachte heeft met zijn handelen een grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers.”

Schadevergoeding

De rechters vinden dat er een langdurige en verplichte behandeling nodig is. Ook moet de Oldenzaler ruim 12.000 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.