Nieuws/Buitenland
2596322
Buitenland

Zeldzaam mea culpa Merkel

Angela Merkel belooft haar kiezers beterschap.

Angela Merkel belooft haar kiezers beterschap.

BERLIJN - De Duitse kanselier Merkel heeft gisteren het boetekleed aangetrokken. Ze gaf in een zeldzaam moment van zelfkritiek toe steken te hebben laten vallen bij de rel rond haar spionnenchef. „Ik heb te weinig nagedacht over wat mensen echt beweegt.”

Angela Merkel belooft haar kiezers beterschap.

Angela Merkel belooft haar kiezers beterschap.

Merkels mea culpa kwam niet uit de lucht vallen. De voorzitter van de christelijke CDU heeft het op alle fronten moeilijk. Vandaag moet haar steun en toeverlaat in de fractie worden herkozen. Maar vanwege jarenlange onvrede met Merkels gematigde middenkoers beogen heel wat conservatieven fractievoorzitter Volker Kauder af te straffen. Dat wordt gezien als bewijs voor de tanende autoriteit van de kanselier.

De drie Duitse regeringspartijen CDU, CSU en SPD hadden meer dan een week nodig om de omstreden directeur van de veiligheidsdienst, Hans-Georg Maassen, weg te promoveren. Na een storm van kritiek over zijn hogere salaris werd hij alsnog gedegradeerd.

Vandaar dat de oppositie gisteren gehakt maakte van het Berlijnse kabinet. De leider van de liberale FDP, Christian Lindner, verkondigde: „Merkels grote coalitie is ten einde.”

De kanselier erkende deemoedig: „Op veel momenten zijn we teveel met onszelf bezig geweest.” Merkel zei dat de bevolking haar volle concentratie mag verwachten bij onderwerpen zoals de ouderenzorg, de haperende digitalisering van het Duitse platteland en het bouwen van betaalbare woningen.