Nieuws/Binnenland
25972
Binnenland

Wie stelt de juiste diagnose: medici of BN’ers op internet?

Huisarts versus Dokter Google

Anita Witzier presenteert vandaag, morgen en overmorgen het nieuwe programma Dokter vs internet. Huisartsen en bekende Nederlanders proberen te achterhalen wat de aandoening van een patiënt is.

De doktoren gebruiken hun kennis en ervaring, de BN’ers ’Dokter Google’. Het team met de meeste juiste diagnoses wint. „Het resultaat was soms verrassend”, zegt Witzier.

Een beetje macaber is het wel, gezondheid als spelletje…

„Macaber is een groot woord, maar goed, wij vroegen ons ook even af ’kan dit wel?’. Het is van oorsprong een Noors format en na het zien van de eerste fragmenten was vrij snel duidelijk dat het niet iets is waarin allerlei afgrijselijke beelden of andere verschrikkelijke dingen voorbijkomen. Het is heel erg van deze tijd; internet heeft ook op dit terrein een belangrijke functie.”

Iedereen weet toch dat je via Google geen haarscherpe diagnose kunt stellen?

„Dat is ook onze boodschap. Het is hartstikke handig om op te zoeken wat het zou kúnnen zijn, maar ga alsjeblieft naar de huisarts. Die is erop getraind om bepaalde vragen te stellen, kan dingen met eigen ogen bekijken, voelen en doorvragen. En uiteindelijk gaan de meeste mensen ook naar de dokter, hoor. Artsen merken tijdens hun spreekuur tegenwoordig wel dat patiënten zelf al met allerlei suggesties komen. ’Ja, ik had al op internet gekeken en volgens mij zou het…’ Ik dacht dat artsen dit niet zo fijn zouden vinden, maar ze zijn er juist blij mee. Patiënten kunnen beter uitleggen waar ze last van hebben en het is ook goed dat ze hun zorg kunnen delen wanneer ze zelf aan iets ernstigs denken.”

Welke ziektes zien we in Dokter vs internet? Huis-, tuin-, en keukenkwaaltjes of zitten er ook levensbedreigende aandoeningen tussen?

„Er zitten ziektes tussen die op termijn wel levensbedreigend hadden kunnen worden. Chronische aandoeningen, waarbij het ook lang heeft geduurd voordat de diagnose is gesteld.”

Zijn het echte patiënten?

„Ja, want het is best moeilijk om allerlei vragen te beantwoorden wanneer je een ziekte naspeelt.”

Denken veel ’thuisdokters’ vaak meteen aan het ergste?

„Zeker en daarom leggen we ook uit waar ze moeten zoeken en hoe ze moeten zoeken. Wie kijkt naar ’hoofdpijn’ en ’tumor’ zal niet snel een geruststellend antwoord vinden.”

Is ’Dokter Google’ een zegen of een vloek?

„Een zegen als je ermee om kunt gaan en een vloek als je dat niet kunt. Je moet een middenweg zien te vinden.”

Wat heeft je bij het meeste verbaasd?

„Hoeveel verschillende ziektes er zijn. Het is een wonder als je niets mankeert. En het was soms verrassend wie de juiste diagnose stelde.”

Je hebt zelf reuma. Maakt jou dat banger of minder bang als je iets mankeert dat je niet meteen herkent?

„Ik ben niet bang aangelegd. Ik denk doorgaans ’wat vanzelf komt, gaat ook vanzelf weer weg’.”

Dokter vs internet is wel wéér een programma met BN’ers.

„Dat is nu eenmaal de formule, ik heb het niet zelf bedacht. Maar het is wel leuk. We hebben onbekende patiënten én artsen, dat werkt prima in combinatie met bekende Nederlanders.”