Nieuws/Binnenland
25976
Binnenland

Jan Roos met twee vrouwen verkiezingen in

DEN HAAG - Voor Nederland-lijsttrekker Jan Roos heeft zeventien kandidaten gevonden om met hem de verkiezingen van 15 maart in te gaan. De Rotterdamse Tanya Hoogwerf, op de vierde plaats, is naast lijstduwer en partijvoorzitter Laurence Stassen de enige vrouw. Op nummer twee en drie staan de zittende ex-PVV-Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes.

Telegraaf-columnist Alexander Sassen van Elsloo, nummer vijf, rook al eerder aan de politiek. Hij was ooit de tweede man van Artikel 50, een eurosceptische partij die twee jaar geleden tevergeefs meedeed aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Op de lijst staan verder veel mensen uit het bedrijfsleven en enkele politici van lokale partijen. Na de top vijf volgen onder meer de teleurgestelde CDA'er Michel Versteeg en de Goudse wethouder Jan de Laat.

Aanwinst Hoogwerf werd drie weken geleden al door VNL gepresenteerd. Zij maakte naam als integratiewoordvoerder voor Leefbaar Rotterdam in de Rotterdamse raad. Volgens VNL valt Hoogwerf op door haar stevige en inhoudelijke kritiek op islamitisch extremisme en het falende integratiebeleid.

Roos sprak de afgelopen weken over samenwerking met Thierry Baudet van het geestverwante Forum voor Democratie. Dat heeft echter niet uitgemond in een gezamenlijke kandidatenlijst.

Voorlopig peilen opinieonderzoekers hooguit een of twee zetels voor VNL. Ook de zittende Kamerleden Van Klaveren en Bontes lijken dus bepaald niet zeker van een terugkeer in de Kamer.