Nieuws/Binnenland
2598926
Binnenland

DNB na schandaal bij ING:

’Banken doen te weinig tegen witwassen’

Den Haag - Financiële instellingen doen nog te weinig om te voorkomen dat er via hun organisatie geld wordt witgewassen of dat er terrorisme wordt gefinancierd. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) naar aanleiding van het witwasschandaal bij ING.

Minister Hoekstra (Financiën) had aan DNB gevraagd, na de misstanden bij ING, of er door de sector inmiddels wel genoeg gedaan wordt om witwassen en het financieren van terrorisme te voorkomen. De toezichthouder ziet dat er, ondanks eerdere maatregelen, ’verschillende financiële instellingen’ zijn die ’hun verantwoordelijkheid nog onvoldoende adequaat oppakken’.

Volgens DNB moet op dit punt nog een grote inspanning geleverd worden. Banken zijn door de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht om dubieuze geldstromen onder de loep te nemen. Maar die wet wordt dus nog niet altijd even goed nageleefd, ziet de DNB.

De ’poortwachtersfunctie’ is bij banken nog te vaak onvoldoende op orde, schrijft DNB. Bij verschillende banken is sprake van ’onvoldoende klantonderzoek en een gebrekkige transactiemonitoring’. De toezichthouder heeft op die wijze zelfs bij meerdere banken overtredingen van de Wwft geconstateerd en herstelmaatregelen afgedwongen.

Minister Hoekstra zegt dat ’het voorkomen dat het financiële stelsel wordt misbruikt voor witwassen en financieren van zeer groot maatschappelijk belang’ is. „Daarom blijf ik mij inzetten voor het versterken van het anti-witwasbeleid.” De minister belooft banken ’indringend’ te zullen aanspreken op hun verantwoordelijkheid.