Nieuws/Binnenland
259945185
Binnenland

Onderwijsacties in heel het land: ruim 4000 scholen dicht

Deelnemers aan de manifestatie op de Dam.

Deelnemers aan de manifestatie op de Dam.

DEN HAAG - Leraren zijn woensdagochtend begonnen met actievoeren. Bij het ministerie van Onderwijs in Den Haag ’blokkeren’ leraren de ingang met speelgoedtractortjes, een knipoog naar de diverse boerenprotesten in de stad. Op het Plein, naast de Tweede Kamer, kunnen leraren het debat over de onderwijsbegroting volgen op schermen.

Deelnemers aan de manifestatie op de Dam.

Deelnemers aan de manifestatie op de Dam.

In heel het land voeren medewerkers van basisscholen, middelbare scholen en het speciaal onderwijs actie voor meer salaris, minder werkdruk en een betere aanpak van het lerarentekort. Ze vinden de 460 miljoen euro die het kabinet extra wil investeren onvoldoende.

In Rotterdam houden onderwijzers, schoolleiders en ouders een protestmars van het Wilhelminaplein naar het stadion van Excelsior. In Amsterdam is een grote manifestatie op de Dam. Verder voeren leraren onder meer actie in Leeuwarden en Eindhoven, Arnhem en Zwolle.

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) blijven 4200 scholen gesloten, 1600 meer dan bij de vorige onderwijsstaking.

Lees verder onder de foto

Leraren blokkeren de ingang van het ministerie van Onderwijs met speelgoedtractoren.

Leraren blokkeren de ingang van het ministerie van Onderwijs met speelgoedtractoren.

Stakende leraren en andere belanghebbenden die het onderwijsdebat in de Tweede Kamer willen bijwonen, krijgen nul op het rekest van de beveiliging. Er is geen plek meer in het gebouw van de Kamer.

De publieke tribune zit vol, de plekken in het Kamergebouw waar geïnteresseerden kunnen meeluisteren zijn vergeven, en zelfs de extra stoelen die in de centrale hal staan, zijn allemaal bezet.

De beveiliging heeft de volwassenen en kinderen die in de lange rij voor de ingang aan de Lange Poten stonden weggestuurd. Genodigden en bezoekers van de debatten die in de kleinere commissiezalen worden gehouden, worden nog wel toegelaten.

Lees verder onder de foto

Jesse Klaver, op krukkn, aan het einde van een protestmars door Leraren en ouders naar het Excelsiorstadion.

Jesse Klaver, op krukkn, aan het einde van een protestmars door Leraren en ouders naar het Excelsiorstadion.

Op het Plein voor het parlementsgebouw staat een glazen huis, waar interviews met politici worden gehouden. Leraren kunnen ook terecht op het Lange Voorhout, waar sprekers de menigte toespreken vanaf het podium.

Dam in Amsterdam

De Dam in Amsterdam stond vol protesterend onderwijspersoneel. Zo’n 10.000 mensen deden volgens de organisatie mee aan het protest in de hoofdstad, onder wie ook schoolleiders, ouders en kinderen van de actievoerende docenten. In een gemoedelijke en uitgelaten sfeer maakten de leraren duidelijk dat de politiek „over de brug moet komen” met meer geld.

Als teken dat het bergafwaarts gaat met het onderwijs, hadden veel leraren protestborden met spelfouten gemaakt. Vooral de populaire slogan van tv-presentator Arjen Lubach „Ik ben GEEN toprioriteit”, bewust met één p, was veel te zien. „Het moedt anders”, meldde een ander protestbord. Ook waren er verwijzingen naar de boerenprotesten: „Wij hebben geen trekker van een half miljoen, geef ons meer poen.”

„Het is intens verdrietig dat we hier moeten staan”, zei bestuurslid Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond (AOb). „Maar als er niet snel structureel geld bij komt, staan we hier binnenkort weer.” Zelfs „structurele acties” zijn dan een optie, zei de bestuurster van de vakbond. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen was voor het weekend nog bereid de staking af te blazen, nadat minister Arie Slob een extra investering van 460 miljoen euro had toegezegd. Na gemor in de achterban en kritiek van de rest van het bestuur stapte ze op en ging de staking toch door.

Lees verder onder foto

Leraren en ouders houden een protestmars van het Wilhelminaplein naar het Excelsiorstadion.

Leraren en ouders houden een protestmars van het Wilhelminaplein naar het Excelsiorstadion.

Een bestuurder van CNV Onderwijs gaf toe dat de bonden er „een beetje een potje van hebben gemaakt.” Ter verdediging zei hij: „Je moet voor structureel geld zijn, maar je moet incidenteel geld ook niet laten liggen.” Daarop volgde wat boegeroep uit het publiek. Veel bijval was er voor een ouder die vurig pleitte voor meer investeringen in het onderwijs. Ook de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman sprak haar steun uit voor de demonstranten. Ze riep Den Haag op tot meer investeringen. Linkse politieke partijen als PvdA en GroenLinks waren ook duidelijk zichtbaar aanwezig bij het protest.

Ondanks de boosheid en zorgen over salaris en werkdruk, droegen veel leraren trots hun vak uit. Bijvoorbeeld met de tekst „Onderwijs is sexy.” Na het programma met sprekers vertrokken de meeste demonstranten snel weer.

Volg de acties via de tweets van verslaggever Jessy Burgers.