26018
Binnenland

We zijn energieker en nemen minder tijd voor lunch

Nederlandse werknemer het productiefst

Een Nederlandse lunch ligt minder zwaar op de maag, waardoor werknemers minder last hebben van een middagdip.

Een Nederlandse lunch ligt minder zwaar op de maag, waardoor werknemers minder last hebben van een middagdip.

Amsterdam - Nederlanders zijn in vergelijking met hun Europese collega’s het meest energiek en productief gedurende een werkdag. Ook hebben werknemers hier het minst last van energiedips: één op de drie geeft aan zich minder energiek te voelen na de lunch, tegenover 47 procent in de rest van Europa.

Een Nederlandse lunch ligt minder zwaar op de maag, waardoor werknemers minder last hebben van een middagdip.

Een Nederlandse lunch ligt minder zwaar op de maag, waardoor werknemers minder last hebben van een middagdip.

Het blijkt dat we in ons land de minste tijd inruimen voor de lunch. Tussen de bedrijven door nemen we maar 26 minuten rust om een maaltijd te gebruiken. De kwaliteit van de werklunch heeft de grootste invloed op de productiviteit, niet de tijd die eraan wordt besteed.

Dat blijkt uit het ’European Eating at Work’ onderzoek van Eurest onder 9477 werknemers in tien Europese landen, dat morgen naar buiten wordt gebracht.

„Waar in andere landen vaak wordt geluncht met warme maaltijden, eten we in Nederland licht met een boterham, frisse salade of soep. Dat ligt niet zo zwaar op de maag, waardoor werknemers minder last hebben van een dip na de lunch”, zegt Remco Kokkelink van Eurest. „Bovendien wordt er in vergelijking met andere landen veel met collega’s geluncht, wat een positief effect heeft op de ervaren productiviteit.”

Een ander voorbeeld van goede gewoontes van Nederlandse werknemers is het drinkgedrag. Op een dag worden er gemiddeld 5,9 glazen gedronken. Dit is ruim één glas boven het Europees gemiddelde. Kraanwater is het populairst, gevolgd door filterkoffie en thee.

Kokkelink: „Je drinkt op een dag genoeg als je in totaal acht tot tien glazen binnenkrijgt. Een gemiddelde van bijna zes dranken op de werkdag is dan ook een goede score. Maar er wordt relatief veel koffie en thee gedronken, wat vaak samengaat met suiker of vette melk. Water is de beste consumptie, en heeft een bewezen positief effect op de werklust. Door van water een aantrekkelijk alternatief te maken, stimuleer je medewerkers een gezondere keuze te maken. Denk hierbij aan een waterstation per etage, eventueel op smaak gebracht met citroen, munt of watermeloen.”

Goed slapen is een andere verklaring voor het hoge energieniveau. „Van de Nederlanders zegt 78 procent (bijna) altijd goed te slapen, in de rest van Europa is dit 67 procent”, weet Kokkelink. „In Ierland en Engeland hebben werknemers de meeste moeite om de slaap te vatten: 39 procent van hen heeft een slechte nachtrust. Nederlanders slapen gemiddeld iets minder dan acht uur per nacht. Een op de drie houdt het minder lang vol; zij slapen tussen de vijf en zeven uur.”