Nieuws/Binnenland
26021
Binnenland

Arnhem - Bezoekers van Burgers’ Zoo in Arnhem kunnen vandaag voor het eerst de cheeta-zesling zien. De zes luipaardjes betreden hun nieuwe leefwereld in het buitenverblijf van de dierentuin.

De zesling telt vier vrouwtjes: Luna, Milou, Mira en Moira en twee mannetjes: Job en Sjef. Volgens woordvoerder Bas Lukkenaar zijn de dieren kerngezond. „Hun nageltjes zijn al zodanig ontwikkeld om in bomen te kunnen klauteren en het publiek te vermaken”, aldus Lukkenaar.

„De geboorte van de luipaard-zesling is vrij uniek. Dat komt slechts in vijf procent van de gevallen voor. Meestal worden drie of maximaal vier jongen in één keer geworpen. Maar voor deze moeder is het al de tweede zesling. Twee jaar geleden bracht ze ook al eens zes jongen ter wereld”, aldus Lukkenaar.

De zes jonge cheeta’s zijn optimaal voorbereid om straks oog in oog te staan met dierentuinbezoekers in Arnhem. Lukkenaar: „Onze dierenarts heeft de jonkies vorige week voor de twee maal ontwormd, ingeënt en gechipt. Ze maken het allemaal goed. Net zoals de zesling, die deze moeder eerder op de wereld heeft gezet.”

Dat vorige nest is intussen – in het kader van het Europees Fokprogramma – verdeeld over de diverse dierentuinen in Europa. „Dat gebeurt over een paar jaar ook met dit nest luipaardjes. De dieren worden uit elkaar gehaald om inteelt te voorkomen.”

Dierenarts Henk Luten van Burgers’ Zoo zei kort na de geboorte van de tweede zesling al dat het speciale fokprogramma zo succesvol is omdat net zoals in de vrije natuur mannetjes en vrouwtjes maar kort bij elkaar komen. „We houden mannetjes en vrouwtjes veelal gescheiden. Maar zodra het vrouwtje krols is, laten we ze bij elkaar. En dat heeft nu al twee keer een zesling opgeleverd.”