Nieuws/Buitenland
26033
Buitenland

LIVE BLOG: Duitse hoofstad ontwaakt geschokt

Vrachtwagen rijdt in op kerstmarkt Berlijn

De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd, wordt dinsdagochtend weggesleept door de straten van Berlijn.

De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd, wordt dinsdagochtend weggesleept door de straten van Berlijn.

BERLIJN - UPDATE 08.12 uur - Berlijn ontwaakt in shock nadat maandagavond een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt. Bij de aanslag zijn zeker twaalf doden gevallen en raakten meerdere mensen gewond. 48 mensen liggen in het ziekenhuis. De Duitse politie, die uitgaat van een gerichte aanslag, heeft de bestuurder aangehouden. De bijrijder is omgekomen.

De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd, wordt dinsdagochtend weggesleept door de straten van Berlijn.

De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd, wordt dinsdagochtend weggesleept door de straten van Berlijn.

De vrachtwagen is dinsdagochtend na uitgebreid sporenonderzoek weggesleept. Op een andere plaats zal verder onderzoek worden gedaan.

VOLG HIER ONS LIVE BLOG

De vrachtwagen reed volgens omstanders voor de Gedächtniskirche in Charlottenburg, dicht bij de Kurfürstendam, op hoge snelheid door de kerstmarkt. Ze spreken van snelheden rond de 65 kilometer per uur, terwijl er geen weg in de buurt was.

De chauffeur zou zigzaggend over de markt hebben gereden. Mogelijk wilde hij zoveel mogelijk slachtoffers maken. Na de aanslag sloeg hij op de vlucht. De verdachte kwam mogelijk als vluchteling Duitsland binnen.

Onderzoekers in Berlijn gaan ervan uit dat de chauffeur met opzet naar de kerstmarkt heeft gereden en daar op de mensenmassa is ingereden. Dat heeft de Duitse politie dinsdagochtend op Twitter gezet.

Eerder al zei de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), dat de gebeurtenissen in Berlijn van maandagavond een aanslag zijn geweest. Hij heeft daarvoor voldoende aanwijzingen. ,,Met alles wat we nu weten, gaan we ervan uit dat het om een terroristische aanslag gaat" aldus Jäger.

Hulpverleners voeren een gewonde af.

Hulpverleners voeren een gewonde af.

'Afschuwelijk'

„Een afschuwelijke aanslag haalt ons uit de kerststemming”, zo reageerde namens de Duitse regering minister Schmidt (Landbouw). „Onze gevoelens en gedachten zijn bij de slachtoffers. Bij de doden, hun familie en de gewonden. God heeft ons geen angst, maar kracht, liefde en bezonnenheid gegeven.”

De vrachtauto waarmee de aanslag is gepleegd, heeft een Pools kenteken. De bestuurder kon enige tijd later worden aangehouden. De bijrijder is ter plaatse overleden, laat de politie weten. Hij heeft de Poolse identiteit. Hoe hij aan zijn einde kwam, is onduidelijk. Wel staat vast dat hij de truck niet bestuurde.

Vanaf ongeveer 16.00 uur zou er geen contact meer met hem mogelijk zijn geweest, berichtte de Berliner Zeitung. De media speculeerden dat de man mogelijk is overvallen.

'Het werd donker'

Een Britse ooggetuige vertelt aan Sky News dat ze op vakantie is in Berlijn en net een wijntje dronk bij een stalletje, toen ze een harde klap hoorde. Ze zag alle kerstverlichting naar beneden komen en daarna boorde de vrachtwagen zich door de stalletjes. "Het werd helemaal donker."

De toeriste vertelt dat ze enorm veel geluk heeft gehad. “We moesten even zitten, omdat ik slechte knieën heb. We zaten toevallig op een trapje verderop, maar we zagen dat het tentje waar we wijn hadden gehaald compleet is verwoest.”

Geen Nederlanders

Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Diverse reisorganisaties benaderen klanten die in Berlijn zitten met de vraag of ze in veiligheid zijn. Ze bieden mensen die voor de komende dagen een reis naar de stad hebben geboekt, aan die om te boeken of te annuleren.

Het dreigingsniveau in Nederland verandert niet na de vermoedelijke aanslag. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) volgt de ontwikkelingen op de voet. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld, liet een zegsman maandagavond weten.

,,We hebben eerder bij gemeenten al gevraagd om aandacht voor kerstmarkten en eventuele maatregelen. Bij grote evenementen worden zonodig inrijbeperkende maatregelen genomen. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld; het dreigingsniveau gaat niet omhoog.''

Het dreigingsniveau in Nederland is 'substantieel'. Dat betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

Nice

De aanslag doet denken aan die in Nice, afgelopen juli.

Daar vielen 86 doden toen een vrachtwagen inreed op publiek op de drukke boulevard van de kuststad.

Duitsland op scherp

De politie in Duitsland kondigde onlangs nog extra maatregelen rond kerstmarkten aan vanwege de aanhoudende dreiging.

Deze maand werden twee tieners van vijftien en zeventien jaar oud gearresteerd die een aanslag zouden hebben willen plegen. Ook heeft een „religieus geradicaliseerde” jongen van twaalf geprobeerd een aanslag met een spijkerbom te plegen op de kerstmarkt in de Duitse stad Ludwigshafen.

Bent u in Berlijn en heeft u iets gezien? Mail ons via nieuwsdienst@telegraaf.nl.