Nieuws/Binnenland
2603942
Binnenland

Mogelijk lachgas in gasfles

Antiterreureenheid pakt man in Den Haag op om ’Allahoe akbar’

Arrestatie van ’Allahoe Akbar’-roeper

Arrestatie van ’Allahoe Akbar’-roeper

DEN HAAG - Een antiterreureenheid van de politie heeft in Den Haag een man opgepakt die op straat „Allahoe akbar” zou hebben geschreeuwd. Dat gebeurde woensdagmiddag vlak voor de deur van de busremise van vervoerder HTM. Het gaat om een 22-jarige man uit Zoetermeer. Hij had een gasfles bij zich waar mogelijk lachgas in zat.

Arrestatie van ’Allahoe Akbar’-roeper

Arrestatie van ’Allahoe Akbar’-roeper

Hij zit nog vast voor verhoor en de politie zegt alle scenario’s te onderzoeken. De man zat in een auto en liet volgens omstanders gas uit een fles ontsnappen. De politie verdenkt hem van bedreiging.

De zwarte Volkswagen Polo van de man werd aan de Telexstraat door explosievenexperts doorzocht, maar die werd later veilig bevonden. Wel werd in de wagen de gasfles gevonden.

De auto bleef achter op een parkeerplaats. In de wagen zijn een jasje met camouflagekleuren op de achterbank en enkele luchtballonnen op de passagiersstoel voorin de stille getuigen van de arrestatie.

Volgens mensen uit de buurt werd de omgeving van de Telexstraat razendsnel afgezet door de politie met rood-witte linten. „Binnen een mum van tijd stonden er een heleboel agenten”, weet een overbuurman. Ook hing een tijdje een politiehelikopter in de lucht.

Scherpschutters, helikopters, MP5-machinepistolen, kogelwerende vesten en het Rapid Response Team. Het is gebruikelijk dat de politie bij een incident dat lijkt op terreur direct uitgaat van het zwartste scenario, met de bijbehorende hoge ’opschaling’. De Dienst Speciale Interventies (DSI) is de overkoepelende antiterreureenheid van het Korps Mariniers en de arrestatieteams van de politie. DSI-eenheden rijden de hele dag rond met volledige bewapening aan boord om in te grijpen bij gevallen die de schijn wekken van terrorisme.

Een benzinestation en enkele bedrijven in de buurt werden ontruimd. „Gelukkig mocht ik blijven”, vertelt een snackbarhouder bij het benzinestation. „Vraag mij niet waarom. Een man werd in zijn onderbroek afgevoerd.”