Nieuws/Buitenland
26082
Buitenland

Nederlander in Berlijn: verschrikkelijk

BERLIJN - „Het is verschrikkelijk. Ik ben vrijdag nog op die kerstmarkt geweest. Het is hier vlakbij.” Met deze woorden reageert een Nederlander die al jarenlang in Berlijn woont en daar mede-eigenaar is van een restaurant. Hij wil zijn naam niet noemen.

„Het is een van de vele kerstmarkten in de hoofdstad, maar deze is op een bijzondere plek. Het is bij de Gedächtniskirche, een kerk die bedoeld is als gedenkteken voor de Tweede Wereldoorlog”, vertelt hij verder.

Hij is ervan overtuigd dat de aanslag, als het een aanslag was, invloed zal hebben, niet alleen op de Berlijners maar ook op de toeristen. Ook na de aanslagen in Parijs en Brussel bleven in die steden gasten weg. „Natuurlijk, dat heeft altijd impact. Veel mensen zullen nu in ieder geval de kerstmarkten gaan mijden.”

Zelf blijft de Nederland nuchter. Hij wil zich niet laten beïnvloeden: „Het kan overal gebeuren en het gebeurt overal. Ik blijf niet thuis zitten.”

Volgens de Berlijnse autoriteiten waren er eind december vorig jaar 6094 Nederlanders in Berlijn geregistreerd. Zij staan daarmee op de 20e plek van groepen buitenlanders. De grootste groep vormen de Turken met bijna 98.000.

Verder zijn vorig jaar 302.300 Nederlanders geregistreerd die Berlijn kwamen bezoeken. Zij waren goed voor in totaal 845.500 overnachtingen. Daarmee is de Duitse hoofdstad erg populair bij Nederlanders. Er kwamen in 2015 alleen meer Britten, Amerikanen en Italianen.