Nieuws/Buitenland
26088
Buitenland

Trump haalt met gemak 270 kiesmannen

New York - Niets lijkt Donald Trump meer in de weg te staan om op 20 januari in Washington geïnaugureerd te worden. Democraten grepen hun laatste strohalm en wilden hun Republikeinse rivaal in de wielen rijden toen maandag de 538 kiesmannen van het Electoral College bij elkaar kwamen. Maar dat mislukte. Trump haalde gemakkelijk de benodigde 270 kiesmannen binnen.

The New York Post kopte op de voorpagina D-day met een grote foto van Trump erbij. Maar echt spannend werd het niet. De Republikeinse kiesmannen bleken niet gevoelig voor de smeekbedes van Hillary Clinton-aanhangers om Trump en hun partij te laten vallen en daarmee als een zogeheten faithless elector de boeken in te gaan. Voordat alle staten bij elkaar waren gekomen werd al duidelijk dat Trump de benodigde meerderheid van 270 binnen had.

In Texas was al langer bekend dat Republikein Christopher Suprun niet op de zakenman ging stemmen. Maar hij kreeg, toen de uitslagen maandagavond verder binnenliepen, amper gevolg. Een paar Democraten bleken Clinton wel ontrouw. Uit protest tegen haar campagne stemden ze op iemand anders.

In sommige hoofdsteden van de Amerikaanse staten waar de kiesmannen samen kwamen, hadden zich boze Clinton-supporters verzameld. Zij zijn nog altijd zuur door het verlies en boos op het kiessysteem. Clinton haalde bijna 3 miljoen meer stemmen dan Trump, maar wordt in het stelsel van kiesmannen toch geen president.

In het Texaanse Austin verzamelden demonstranten voor de deuren van de Texas State Capitol. Mensen hadden borden bij zich met daarop onder andere ’Vote njet’.

Een groep Democratische kiesmannen had de CIA om een briefing over mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen gevraagd voor het Electoral College de stemmen moesten uitbrengen. Zij hoopten dat Republikeinse kiesmannen hierdoor aan het twijfelen zouden slaan. Maar de CIA gaf geen gehoor aan de oproep.

Ook een aantal Amerikaanse beroemdheden, onder leiding van acteur Martin Sheen die de president speelde in tv-serie The West Wing, probeerde Hillary Clinton alsnog gekozen te krijgen door een aantal reclamespotjes uit te zenden waarin een beroep op de kiesmannen werd gedaan.

Trump vindt deze pogingen schandalig. Hij wees er op Twitter op dat als zijn supporters zich zou zouden gedragen na een verlies de kritiek meedogenloos zou zijn.

Voor het Clintonkamp lijkt er nu niets anders meer op te zitten dan de uitslag te accepteren. In de staat New York kwam Bill Clinton als kiesman een stem op zijn vrouw uitbrengen. Hij had eerder aan een lokale krant gemeld de schuld van het verlies van zijn vrouw te wijten aan de Russische hacks en FBI-directeur Comey die vlak voor de verkiezingen nieuw onderzoek naar de privéserver van Clinton aankondigde. Dit tot irritatie van Trump-supporters die stellen dat de Clintons nog steeds niet lijkt te leren van de fouten die ze tijdens de campagne maakten.