Nieuws/Buitenland
26097
Buitenland

Mossad liquideert ’islamitische MacGyver

Mohammed al-Zawahri

Mohammed al-Zawahri

TEL AVIV - Twintig kogels, van dichtbij afgevuurd, hebben een einde gemaakt aan het leven van de ‘islamitische MacGyver'. Althans, zo wordt ‘drone-expert’ Mohammed al-Zawahri gekscherend genoemd in de Tunesische pers. Hij werkte voor Hamas en had nauwe banden met Hezbollah, waardoor de Israëlische Mossad als hoofdverdachte geldt.

Mohammed al-Zawahri

Mohammed al-Zawahri

De 49-jarige Tunesiër had ongetwijfeld meer gereedschap tot zijn beschikking dan een zakmes, maar de onbemande vliegtuigjes van Hamas blijven tot dusver van een hoog houtje-touwtje gehalte. De terreurbeweging probeert er nu nog alleen het Israëlische leger aan de grens met Gaza mee te volgen, maar die vermoedt dat Hamas werkt aan meer gevaceerde drones, die als wapen kunnen worden ingezet. Ook andere moslimextremisten hebben de relatief nieuwe manier van oorlogvoeren ontdekt.

Hezbollah heeft, met dank aan Iran, al de beschikking over aanvalsdrones. Islamitische Staat experimenteert met de vliegtuigjes in Irak en Syrië. Die werden eerst alleen gebruikt voor het maken van propagandavideo’s, maar nu begeleiden ze bomauto’s naar hun doel en zijn ze in enkele gevallen - voorzien van explosieven - ingezet als vliegende bom.

Luchtvaartingenieur Mohammed al-Zawahri was volgens zijn broer van plan te gaan studeren om ook een op afstand bestuurbare onderzeeër te kunnen maken, wat Hamas goed van pas zou komen. De 49-jarige Tunesiër woonde het grootste deel van zijn tijd in Libanon, waar hij in het verleden goede contacten onderhield met de wapenexpert van Hezbollah, die enkele jaren geleden ook door Israël zou zijn geliquideerd.

Volgens zijn familie was Al-Zawahri pas net in Tunesië aangekomen toen hij vorige week voor zijn huis in de stad Sfax werd doorzeefd met kogels. De veiligheidscamera’s waren op professionele wijze onklaar gemaakt. Hamas, voor wie de Tunesiër tien jaar lang werkte, wees direct de ‘verraderlijke zionisten’ als schuldigen aan en zwoer wraak. Volgens de Tunesische regering zijn ‘buitenlandse elementen’ betrokken bij de aanslag, zonder met de vinger in de richting van Israël te wijzen. De Joodse staat reageert niet op de berichten.