Nieuws/Binnenland
26102
Binnenland

Analyse: Land steeds minder democratisch

Politieke chaos in Polen

De politieke chaos in Polen wordt met de dag groter. Het parlement is bezet door de oppositie, op straat vinden demonstraties tegen de autoritaire koers van de nationalistische regering plaats. Terwijl die spreekt van ‚,terroristen die het landsbelang beschadigen en een staatsgreep plannen”‚ staat Brussel erbij en kijkt ernaar.

De oppositie van de liberale PO-partij hield gisteren nog steeds de Sejm, het parlement bezet. Dit gebeurde nadat de regering van premier Beata Szydlo vorige week met omstreden plannen kwam om de persvrijheid in de volksvertegenwoordiging te beperken.

Terwijl de oppositie protesteerde verhuisden de regeringsfracties snel naar een achterafzaaltje, waar ze als dieven in de nacht over zoiets belangrijks als de Poolse begroting stemden.

Volgens de oekaze mogen journalisten niet meer filmen in de parlementszaal, ze moeten in een apart gebouwtje wachten tot er überhaupt eens een politicus verschijnt om hen te woord te staan en per medium worden nog maar twee verslaggevers getolereerd. Ongehoord allemaal in een Europese democratie.

Maar een democratie lijkt Polen alleen nog maar op papier, en zelfs dat staat ter discussie. Democratie is niet alleen de heerschappij van de meerderheid, maar ook het respecteren van de rechten van minderheden, mensenrechten en de Grondwet.

De rechtstaat wordt in Polen stelselmatig om zeep geholpen. De regering erkent het eigen hooggerechtshof en haar uitspraken niet, heeft illegaal alternatieve rechters in het college geplaatst en overtreedt hiermee alle Europese regels.

En wat doet Europa? Europa blijkt een papieren tijger, die bezorgde brieven stuurt, wat blaft, maar niet bijt. Vice-president Frans Timmermans van de Europese Commissie neemt gewichtige woorden in de mond. Zijn baas Jean-Claude Juncker zal er morgen over beraadslagen. Maar het enige wat Warschau echt begrijpt is hardheid.

Brussel moet volgens critici dreigen met het sluiten van de geldkraan, de tientallen miljarden euro’s die elk jaar naar Polen vloeien. Wat ook pijn doet is het onttrekken van het stemrecht in de Europese Raad. En als Warschau niet wil luisteren, de beslissingen en de kritiek van de Europese Unie niet accepteert, dan blijft tot slot het zwaard van Damocles over: Het uittreden uit de gemeenschap.