Nieuws/Binnenland
2612862
Binnenland

Ministerie had al in 2013 grote twijfels

’Honderden slachtoffers, gevaar fillers onderschat’

AMSTERDAM - Het gevaar van fillers, óók de nieuwe variant, wordt onderschat. Daarvoor waarschuwen artsen en cosmetisch chirurgen. Sterker nog: het ministerie van Volksgezondheid plaatste al in 2013 grote vraagtekens bij de vorm van ’zelfverfraaiing’.

Dat schrijft RTL Nieuws. Sinds 2015 zijn permanente fillers verboden na talloze horrorverhalen van slachtoffers, maar de semi-permanente fillers, de opvolger van de permanente, blijken net zo twijfelachtig.

Al in 2013 rapporteerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan het ministerie dat ’het risico bestaat dat in die gevallen vergelijkbare problemen kunnen ontstaan als bij de permanente rimpelvullers’. De complicaties kunnen ’op lange termijn vergelijkbaar zijn’.

Honderden slachtoffers

Op dit moment worden veel onderzoeken gehouden naar fillers. Zo willen Erasmus MC en VUmc weten ’hoe vaak er iets fout gaat bij deze behandelingen’, zo laat het ministerie weten. Uit de eerste resultaten blijkt dat 590 mensen zich de laatste jaren moesten laten behandelen voor complicaties.

De wereld van fillers lijkt op wildwest. Er zijn enorm veel aanbieders met ware stuntprijzen in omloop, waarschuwt onderzoeker Tom Decates. „Een filler voor 100 euro, dat bestaat niet, dat is te mooi om waar te zijn. Het kost zeker 550 euro. Doe het dus niet."

Volgens Decates groeit het probleem. „Ik zie het aantal foute behandelingen toenemen.”