Nieuws/Binnenland
2613104
Binnenland

Kritische reacties op analyse Klimaatakkoord

’Burgers worden als citroenen uitgeknepen’

DEN HAAG - Oppositiepartijen reageren kritisch op de analyse van de plannen van de partijen die onderhandelen over een Klimaatakkoord. Volgens PVV-leider Geert Wilders blijkt uit de analyse van het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving dat de kosten nog hoger zijn dan gedacht. „Burgers worden als citroenen uitgeknepen voor die peperdure groene gekte! Kabinet wil huishoudens compleet failliet laten gaan. Waanzin. Kappen ermee”, twittert hij.

GroenLinks noemt politiek leiderschap nodig voor het uitwerken van het klimaatakkoord. „Het kabinet moet nu richting geven aan een robuust en rechtvaardig klimaatbeleid en daarbij duidelijk maken dat de rekening van de energietransitie niet eenzijdig bij burgers mag komen te liggen”, vindt Kamerlid Tom van der Lee. „Klimaatrechtvaardigheid en het principe de vervuiler betaalt betekenen dat we van de grote vervuilende bedrijven een grotere bijdrage zullen moeten vragen.”

Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren wijst erop dat volgens de stukken tien bedrijven verantwoordelijk zijn voor de helft van de emissie van schadelijke stoffen. „Waaronder dat bedrijf dat én subsidie voor transitie wil én afschaffing dividendbelasting wil én onderwijs beïnvloedt: Shell.”

Kamerlid Rob Jetten van regeringspartij D66 stelt zich positief op. Hij noemt het „goed nieuws dat de klimaatdoelen haalbaar zijn. Nu politieke keuzes maken zodat we snel een ambitieus klimaatakkoord sluiten”, zegt hij op Twitter. Agnes Mulder van coalitiegenoot CDA vindt dat er „nog veel open eindes zijn.” „Het kabinet is nu aan zet. Het CDA wil een wenkend perspectief dat draagbaar, haalbaar en betaalbaar is”, laat ze weten.