Nieuws/Binnenland
2613202
Binnenland

Cestraf voor verduistering

Miljoenenfraude bij goede doelen

DEN BOSCH - Een toenmalig partner van het gerenommeerde advieskantoor Loyens & Loeff zal bijna twee jaar moeten brommen. Hij is vrijdag veroordeeld voor miljoenenfraude bij vier stichtingen voor goede doelen.

Volgens de rechtbank in Den Bosch staat vast dat René V. (60) uit Oosterhout als voorzitter van de stichtingen facturen heeft vervalst en geld heeft verduisterd. De rechter legde dertig maanden celstraf op, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Tegen de verdachte was vijf jaar cel geëist.

De vier fondsen waren gevuld met 200 miljoen euro van twee steenrijke vrouwen die goede doelen willen steunen. De FIOD begon een onderzoek nadat de Belastingdienst alarm had geslagen over absurd hoge kosten bij de stichtingen.

Uurtarief van 600 euro

Van 24 miljoen euro die tussen 2008 en 2012 is besteed, ging de helft op aan kosten. René V. factureerde namens Loyens & Loeff in totaal 6,5 miljoen euro. Met een uurtarief van ongeveer 600 euro declareerde hij volgens de rechtbank veel meer dan redelijk was voor zijn werk.

Een verdachte zakenpartner die penningmeester was bij de goede doelen kreeg een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij uitgaven slecht controleerde en ook veel te veel declareerde.

Vertrek

Beide verdachten mogen voorlopig geen bestuurslid meer zijn van een stichting. Volgens de rechtbank hebben ze puur uit winstbejag het vertrouwen van de twee steenrijke donateurs misbruikt.

Loyens & Loeff dwong de vooraanstaande belastingadviseur René V. en baas van het kantoor in Eindhoven in 2015 tot een vertrek. Het geld dat hij in rekening had gebracht bij de stichtingen betaalde het kantoor terug.