Nieuws/Binnenland

18 jaar cel voor fatale beroving in 2003

ONBEKEND

ROTTERDAM - De 38-jarige Elvis P. moet achttien jaar de cel in voor vier berovingen in 2003, waaronder die waarbij hij Udo van Aken (28) doodstak. De rechtbank in Rotterdam volgt hiermee de eis van de officier van justitie.

ONBEKEND

De rechtbank vindt doodslag, poging tot doodslag en diefstal met geweld bewezen. Moord ging de rechtbank te ver, omdat er geen bewijs is voor voorbedachten rade.

De berovingen gebeurden in de vroege ochtend van 23 november 2003 in een tijdsbestek van een half uur. Van Aken liep in de Rosestraat in Rotterdam-Zuid toen P. hem beroofde en daarbij met een mes zeker elf keer op hem instak. Hij overleed ter plekke. De buit was een mobieltje en een portemonnee. Een ander slachtoffer werd vier keer gestoken, maar kon ontsnappen.

Het dodelijke slachtoffer was een Feyenoord-supporter. Zijn dood leidde tot veel beroering onder de Feyenoord-aanhang. Voor hem werd destijds een stille tocht georganiseerd naar De Kuip. In het stadion kwam het tot een ovatie.

De berovingen en moord bleven dertien jaar lang onopgelost, totdat de in Frankrijk geboren P. zich in het voorjaar van 2016 meldde op het politiebureau. Hij gaf aan dat hij zich schaamde, bang was en opnieuw wilde beginnen. Maar na enkele verhoren deed P. er het zwijgen toe. De politie deed opnieuw onderzoek.

De rechtbank vindt dat er voldoende bewijs is om de verdachte te veroordelen. Ze gaat uit van de verklaringen van P. in combinatie met de aangiftes van destijds en technisch bewijs, onder meer vezelsporen.

Lees meer over