Nieuws/Binnenland
261479245
Binnenland

Dierenorganisaties willen verbod zwientie tikken

Zwientie tikken is een populair onderdeel van menig festival.

Zwientie tikken is een populair onderdeel van menig festival.

STEENWIJKERLAND - Vijf dierenbelangenorganisaties roepen de gemeente Steenwijkerland op het zogenoemde zwientie tikken op het Dicky Woodstock Popfestival in Steenwijkerwold zaterdag niet door te laten gaan. Volgens de organisaties is het zwientie tikken, waarbij deelnemers geblinddoekt door een modderpoel lopen om vervolgens een varken proberen aan te raken, een onrespectvolle manier om met dieren om te gaan.

Zwientie tikken is een populair onderdeel van menig festival.

Zwientie tikken is een populair onderdeel van menig festival.

Comité Dierennoodhulp, Animal Rights, Een Dier een Vriend, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood hebben het college van Steenwijkerland vorige week in een brief verzocht vanwege het dierenwelzijn, de volksgezondheid en het voorkomen van de verspreiding van dierziektes het evenement te verbieden. Ook hebben ze de organisatie van het muziekfestival opgeroepen in gesprek te gaan om zo tot een diervriendelijk alternatief te komen.

Aan de optredende bands is gevraagd om op te komen voor de varkens en zich naar de organisatie uit te spreken tegen deze vorm van vermaak.

„Dit misbruik van dieren voor vermaak is niet meer van deze tijd”, aldus een woordvoerder van de dierenbelangenorganisaties. „Anno 2019 hebben we een Wet dieren waarin de wezenlijke waarde van het dier wordt erkend en dieren niet zonder redelijk doel in hun welzijn aangetast mogen worden. Hiermee wordt in dit evenement geen rekening gehouden en ook worden de dieren zonder redelijk doel in hun welzijn aangetast door hen geheel onnodig angst en stress te bezorgen.”

De gemeente Steenwijkerland zegt dat ze brief heeft ontvangen, dat het bezwaar volgens de gebruikelijke weg wordt afgehandeld en dat dat enige tijd in beslag zal nemen. Als de dierenorganisaties dat niet willen, kunnen ze naar de rechter stappen.

De organisatie van het Dicky Woodstock Popfestival zegt in een reactie dat het al jaren een vast onderdeel is van de familiedag en het een onschuldig spelletje betreft. „De deelnemers zijn geblinddoekt en zoeken in de modder naar de varkens die overigens relaxed voor hen weglopen”, aldus een woordvoerder. Volgens hem hebben dierenwelzijnsorganisaties in 2000 een rechtszaak aangespannen over het zwientje tikken en was oordeelde de rechter dat het spel niet dieronvriendelijk is.

Inmiddels hebben een kleine zestig belangstellenden zich voor het zwientie tikken aangemeld, zo is te lezen op de website van het festival.