Nieuws/Binnenland
2616265
Binnenland

Nederland bibbert en beeft: eerste nachtvorst

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

AMSTERDAM - Ongeveer een maand eerder dan gemiddeld is de eerste nachtvorst in Nederland een feit. In Twente daalde het kwik tot -0,4 graden, melden Weeronline en Weerplaza. Volgens de weerbureaus wordt over het algemeen de eerste nachtvorst pas rond 23 oktober gemeten.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De kou komt dus vroeger. Van een record is echter geen sprake: om dat aan te scherpen had de eerste nachtelijke vorst zich vóór 15 september moeten aandienen. Vorig jaar liet de nachtvorst juist wat langer op zich wachten, tot 6 november.

Op 1 september van dit jaar vroor het ook al -0,4 graden, op 10 centimeter hoogte. Dat telt echter niet; vannacht daalde het kwik op vliegbasis Twenthe naar -0.4 graden op de reguliere waarneemhoogte van 1,5 meter. Wanneer het op deze hoogte tot vorst komt, wordt officieël gesproken van een vorstdag, zo schrijft Weerplaza.

Half jaar

Het is lang geleden dat het vroor. De laatste officiële vorstdag was op 6 april , bijna een half jaar geleden. Toen was het op vliegbasis Twenthe -2,9 graden. Afgelopen dinsdag leek de eerste nachtvorst na de zomer zich al aan te dienen, maar die ging toen niet door: het werd +0,1 graad.