Nieuws/Binnenland
26227
Binnenland

’Loterijverlies geniepig’

Ferdy Roet

Ferdy Roet

Den Haag - Er moet opheldering komen over de schimmige praktijken van Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet, zo eist PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. Volgens Vos probeert hij ten koste van deelnemers zijn inkomsten uit de claimstichting veilig te stellen.

Ferdy Roet

Ferdy Roet

Van onze verslaggevers

Stichting Loterijverlies tracht al acht jaar lang een schadevergoeding te krijgen van de Staatsloterij, uit naam van 194.000 deelnemers die zich misleid voelen door advertenties waarin de loterij de winkansen overdreef. Ondertussen verdwijnen miljoenen euro’s aan inleg van de deelnemers naar vage vennootschappen op de Britse belastingparadijzen Guernsey en het eiland Man. Een deel kwam terug in de vorm van een lening aan Ferdy Roet, die er een riante duinvilla van 1,5 miljoen euro voor aanschafte.

Mailingactie

Het Kamerlid wil dat de ministers van Justitie en van Economische Zaken duidelijkheid verschaffen over een recente mailingactie van Loterijverlies. Hierbij verklaarden deelnemers zich akkoord met een ’diep weg in de algemene voorwaarden’ verstopte overstap van de claimstichting naar Loterijverlies bv, een vennootschap van Roet. Het Kamerlid vraagt of Roet in de mailing niet had moeten vermelden dat het bestuur van de stichting is geschorst wegens wanbeheer. Ze vermoedt dat sprake is van oneerlijke handelspraktijken.

Daarom wil Vos dat de door de rechtbank bij Stichting Loterijverlies benoemde interim-bestuurder zijn onderzoek naar verdachte geldstromen uitbreidt naar de mailingactie. De sociaaldemocraat stelt haar Kamervragen nadat de kwestie door een benadeeld PvdA-lid bij haar werd aangekaart. Ze noemt Roets praktijken „heel erg geniepig” en ziet dat hij nu „als een het kat in het nauw” rare sprongen aan het maken is.