Nieuws/Buitenland
2625842
Buitenland

Botsing na roep om onafhankelijkheid

Viva la independencia voor parlement in Barcelona

BARCELONA - De politie in Spanje is maandagavond in Barcelona hard in botsing gekomen met Catalaanse demonstranten. De betogers, die een onafhankelijk Catalonië wensen, probeerden het regionale parlement in Barcelona in te nemen maar werden uiteindelijk weggeveegd door de marechaussee.

Het betekende een heftig en gespannen einde aan een dag die met vreedzame demonstraties was begonnen. Een jaar geleden stemde een meerderheid van de Catalanen voor onafhankelijkheid in een referendum. Maar daar stak Madrid een stokje voor.

Eerst liepen in Barcelona in de late avond de spanningen op voor het hoofdkantoor van de Nationale Politie, daarna togen de demonstranten naar het regionale parlement van Catalonië.

Naar schatting een paar duizend mensen toog na demonstraties in de binnenstad richting de plek van de volksvertegenwoordiging. Leuzen als ’Viva la independencia’ klonken en ’We vergeten en we vergeven niet’.

Het gaat om mensen van de CDR: Comites ter Vedediging van de Republiek. Demonstranten die eisen dat ’het maandaat van 1 oktober’ wordt uitgevoerd - en dat de Republiek Catalonië alsnog wordt uitgeroepen.

De politie blokkeerde het parlement door middel van hekken. Uiteindelijk trok de politie zich terug en braken de demonstranten door de hekken heen. De politie reed met tientallen bussen terug tot vlak voor het parlement. Er klonken schoten van rubber kogels. Honderden politieagenten met knuppels hebben de demonstranten verjaagd.

Op dit moment zijn er nog rellen op de Via Laietana, een van de hoofdstraten van Barcelona waar ook het hoofdkantoor van politie is.