Nieuws/Binnenland
2627724
Binnenland

’Overheid wist van opzet moord IKON-ploeg’

HILVERSUM - Medewerkers van de Amerikaanse ambassade in El Salvador hebben na onderzoek naar de dood van vier IKON-journalisten in 1982 hun bevindingen doorgespeeld aan de Nederlandse overheid. Uit dat onderzoek bleek dat de Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag bewust in een hinderlaag waren gelokt door het Salvadoraanse leger.

Dat heeft de Amerikaan Todd Greentree gezegd tegen het programma Zembla. Greentree was in 1982 onderzoeker bij grote gebeurtenissen voor de Amerikaanse ambassade in El Salvador. De moord op de IKON-journalisten was een van die gebeurtenissen. Volgens Greentree hebben de Amerikanen hun bevindingen direct met de Nederlandse overheid gedeeld.

Oud-ambassadeur Jan-Willem Bertens heeft tegen Zembla gezegd dat hij destijds met Greentree heeft gesproken. Hij kan zich de exacte inhoud van het gesprek echter niet meer herinneren. Greentree zegt niet te weten wat de Amerikanen schriftelijk aan de Nederlandse overheid hebben overgedragen. Wel weet hij zeker dat mondeling veel meer informatie is gegeven dan destijds publiekelijk bekend is gemaakt.

De Amerikaan en een collega zijn destijds op de plek geweest waar de vier Nederlanders werden gedood. Volgens Zembla was het door allerlei aanwijzingen en de verhalen van een Salvadoraanse sergeant al snel duidelijk dat het een vooropgezet plan was om de journalisten te vermoorden.

Zembla wist onlangs de verblijfplaats te achterhalen van de Salvadoraanse kolonel die in 1982 de moord op vier beraamde. De inmiddels 79-jarige Reyes Mena woont sinds 1984 in de Verenigde Staten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet ingaan op de kwestie zolang het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de IKON-moorden. Dat strafrechtelijk onderzoek loopt sinds 2013.