Nieuws/Buitenland
26291
Buitenland

Minister: ’Chauffeur is slachtoffer en geen dader’

’Pool in vrachtwagen Berlijn doodgeschoten’

De truck die inreed op mensen in Berlijn.

De truck die inreed op mensen in Berlijn.

BERLIJN - De Poolse man die dood werd aangetroffen in de cabine van de vrachtwagen na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is vermoedelijk doodgeschoten. Dat zeggen Duitse autoriteiten. Zijn truck is vermoedelijk gekaapt door de aanslagpleger.

De truck die inreed op mensen in Berlijn.

De truck die inreed op mensen in Berlijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Karl-Heinz Schröter van de Duitse deelstaat Brandenburg heeft dinsdag een verklaring over de Poolse chauffeur afgegeven. Hij maakte de informatie bekend na een telefonische vergadering met zijn ambtgenoten uit de rest van de Duitse deelstaten.

Poolse chauffeur is slachtoffer

De minister benadrukte nog eens dat de Poolse vrachtwagenchauffeur slachtoffer is en geen dader. Brandenburg is de deelstaat die Berlijn aan alle kanten omringt. De hoofdstad zelf hoort er niet bij en vormt een zelfstandig 'Bundesland'.

ZIE OOK: Berlijn: Wat weten we tot nu toe?

De Berlijnse politie zei eerder dat de Pool de vrachtwagen niet bestuurde ten tijde van de aanslag. De vrachtwagen is vermoedelijk maandagmiddag gestolen in de Duitse hoofdstad.

Met opzet ingereden

De politie maakte dinsdagochtend bekend dat de aangehouden man, die de vrachtwagen wel bestuurde, met opzet op de mensenmassa op de kerstmarkt is ingereden.

Bij de aanslag maandagavond vielen ten minste twaalf doden, 49 anderen raakten gewond, van wie sommigen ernstig.