Nieuws/Binnenland
262938042
Binnenland

Volgens premier Rutte is er nog geen oplossing in zicht

Nederland weigert knip te trekken voor extra EU-uitgaven

Premier Rutte (l.) met president van de Europese Raad Michel.

Premier Rutte (l.) met president van de Europese Raad Michel.

Brussel - Nederland is niet bereid water bij de wijn te doen en meer af te dragen aan een nieuwe Europese meerjarenbegroting. Na afloop van een diner in Brussel met president van de Europese Raad Michel, zei premier Rutte dat er nog geen oplossing in zicht is.

Premier Rutte (l.) met president van de Europese Raad Michel.

Premier Rutte (l.) met president van de Europese Raad Michel.

Nederland en vier andere landen weigeren de portemonnee te trekken voor extra uitgaven in EU-verband. Zowel de Europese Commissie, het Europees Parlement als het overgrote deel van de lidstaten wil de begroting fors laten stijgen. Dat zou nodig zijn omdat de EU veel nieuwe prioriteiten heeft zoals klimaatbeleid en bewaking van de buitengrenzen.

Rutte deelt die ambitie, maar vindt dat er dan maar op oude zaken als landbouw en regionale ontwikkeling bezuinigd moet worden. „Daar gaat nog steeds twee derde van de begroting heen. Er wordt wel iets gemoderniseerd maar gewoon niet genoeg.”

Korting

Nederland is bereid te betalen wat het de vorige keer ook afdroeg. Toen bedroeg de afdracht 1 procent van de economische omvang waar bovenop nog eens een korting kwam om de afdracht van het welvarende Nederland niet uit het lood te laten slaan. Deze korting wil de Commissie schrappen.

Rutte: „Ik vind het volstrekt redelijk wat wij vragen. We zijn bereid bij te dragen wat we de vorige keer deden. Uiteraard gecorrigeerd met inflatie en economische groei.”

Michel heeft de EU-leiders naar Brussel geroepen voor een extra top op 20 februari. De kans dat er een deal komt lijkt klein. „Ik vind het ook ingewikkeld”, stelt Rutte. Een veto op tafel leggen zoals de Oostenrijkse kanselier Kurz deed wil hij vooralsnog niet. „Dat vind ik onnodig stoer doen.”