Nieuws/Binnenland
2629521
Binnenland

Minister Bruins zwijgt over uitkeringenfraude

Minister Bruno Bruins.

Minister Bruno Bruins.

Den Haag - Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zwijgt in alle talen over fraude die met WW-uitkeringen is gepleegd toen hij nog baas was bij het UWV.

Minister Bruno Bruins.

Minister Bruno Bruins.

De VVD’er trad vorig jaar aan als minister. Voor die tijd zwaaide hij jarenlang de scepter bij uitkeringsinstantie UWV.

Bij dat UWV is het de afgelopen jaren vreselijk mis gegaan, bevestigde minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) maandag. Poolse arbeidsmigranten fraudeerden op grote schaal met WW-uitkeringen. Zij hebben recht op zo’n uitkering als zij hier gewerkt hebben, maar ze moeten in Nederland zijn om die te mogen incasseren. Die voorwaarde omzeilden ze door tussenpersonen hun uitkering te laten aanvragen. Op die manier kregen ze geld van het UWV, terwijl ze al lang weer in Polen zaten.

Volgens Koolmees controleerde het UWV amper op mogelijke fraude. En als er dan wél fraude werd ontdekt, werd het ten onrechte uitgekeerde bedrag slechts mondjesmaat teruggevorderd.

Gevraagd naar zijn rol zegt minister Bruins ’geen commentaar’ te willen geven. De VVD-bewindsman weigert eenvoudigweg om terug te blikken op de affaire.

Bij de PVV is Kamerlid Léon de Jong ontstemd. „Bruins faalde, maar in plaats van ontslag kreeg hij een mooi baantje als minister.”