Nieuws/Buitenland
2629630
Buitenland

Wetenschapper geschorst na speech over vrouwen

GENÈVE - Het Europese wetenschappelijke instituut CERN heeft een Italiaanse wetenschapper geschorst. Alessandro Strumia mag voorlopig geen onderzoek doen in het beroemde laboratorium. Vorige week zei hij dat mannelijke wetenschappers worden gediscrimineerd. Hij deed dat uitgerekend tijdens een congres over vrouwen in de natuurkunde.

Strumia zei onder meer dat „natuurkunde is uitgevonden en gebouwd door mannen, dat gaat niet op uitnodiging.” Hij vertelde zijn jonge vrouwelijke toehoorders ook dat „de waarheid er niet toe doet, omdat het deel uitmaakt van een politiek gevecht dat van buiten komt.” Ook liet hij tabellen zien waarmee hij wilde bewijzen dat vrouwelijke kandidaten meer kans op een baan hebben dan mannen. „Mannen werken liever met dingen, vrouwen liever met mensen”, voegde hij daar aan toe. Volgens het CERN was de presentatie „diep kwetsend.”

Na de uitspraken van Strumia, die aan van de universiteit van Pisa werkt, ontstond veel ophef. Tegenover de BBC verdedigde hij zich. „Mensen zeggen dat natuurkunde seksistisch en racistisch is. Ik heb het eenvoudig gecontroleerd en ontdekt dat dit niet zo is, dat het juist seksistisch tegen mannen is, en dat gezegd.”

Het CERN is vooral bekend van de belangrijkste deeltjesversneller ter wereld, een enorm ondergronds complex bij de grens van Frankrijk en Zwitserland.