Nieuws/Binnenland
26310496
Binnenland

Politie onderzoekt anti-Joods spreekkoor op brug in Arnhem

De John Frostbrug in Arnhem.

De John Frostbrug in Arnhem.

ARNHEM - De politie doet onderzoek naar een anti-Joods spreekkoor woensdagavond op de John Frostbrug in Arnhem. Tijdens een sfeeractie in de aanloop naar de bekerfinale van voetbalclub Vitesse tegen Ajax komende zondag scandeerde een groep Vitesse-aanhangers de leus ’Hamas, Hamas, Joden aan het gas’. Op sociale media gaan beelden en geluidsopnames rond van het incident.

De John Frostbrug in Arnhem.

De John Frostbrug in Arnhem.

De directie van Vitesse heeft donderdag afstand genomen van het incident. „Ronduit triest dat een klein gedeelte zich niet wist te gedragen. Het overgrote deel van de supporters sluit zich hier volledig bij aan. Zij hebben openlijk en recht vanuit hun supportershart het wangedrag van enkelen veroordeeld”, meldt algemeen directeur Pascal van Wijk. Ook de supportersgroepen die de bijeenkomst op de John Frostbrug hadden georganiseerd nemen op Facebook afstand van de gebeurtenis.

Arnhem is al wekenlang bezig met de bekerfinale, die in Rotterdam wordt gespeeld. De binnenstad hangt vol met vlaggen en spandoeken in de Vitesse-kleuren. Woensdagavond werden op de brug vuurpotten aangestoken terwijl een groot spandoek werd uitgerold. Tijdens dat moment klonk het spreekkoor. De organisatie zegt de schreeuwers meteen te hebben aangesproken. „Het duurde maar luttele seconden.”

Voor de politie heeft het aanpakken van discriminatie prioriteit, zegt een woordvoerder. Daarom volgt een onderzoek naar de mogelijke daders. De politie roept mensen die informatie hebben op om dat te melden.

Ajax is vaker doelwit van anti-Joodse spreekkoren. Dat heeft te maken met de benaming ’Joden’, die de harde kern van de supporters van de Amsterdamse club gebruikt als geuzennaam.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo