Nieuws/Binnenland
2634130
Binnenland

Grimeurs krijgen ‘schmink-instructie’ voor roetveegpieten

Zaandam - Een officiële ‘schmink-instructie’ moet op 17 november voorkomen dat de Zwarte Pieten te zwart zijn bij de officiële intocht van Sinterklaas. Gemeente Zaandam rekent ondanks deze kniebuiging op protesten van Zwarte Piet-haters.

„De Pieten zijn natuurlijk zwart van de schoorsteen, maar de ene is daar vaker doorheen gegaan dan de ander”, legt een woordvoerder van de organiserende omroep NTR uit. „Daar willen we op 17 november wel een afspiegeling van zien.”

Om dat voor elkaar te krijgen hanteert de omroep dus een schmink-instructie. „De NTR heeft eigen grimeurs, maar we zorgen er ook voor dat de lokale mensen weten wat er van ze verwacht wordt. Het totaal aantal roetvegen wordt verdeeld over de verschillende grimeurs.”

De omroep sluit niet uit dat er toch een legertje gitzwarte pieten zal meelopen in Zaandam. Overijverige vrijwilligers die de Pieten wél gewoon van een stevige laag roet voorzien, zullen niet worden teruggefloten - ook als ze daarmee tegen de instructies ingaan.

’Blijft suggestie’

„Het blijft een suggestie, we gaan daar niet als een politieagent naast staan”, aldus de woordvoerder. „Het contact met de lokale mensen is goed, dus dit jaar zal het totaal aantal roetvegen minder zijn dan vorig jaar. En komend jaar zal dat opnieuw afnemen.”

Hoewel dat als muziek in de oren moet klinken voor actiegroeperingen als Kick Out Zwarte Piet, blijken zij onverstoorbaar: hun protestacties rond de intocht hebben ze nog niet afgeblazen. Een woordvoerder van gemeente Zaandam laat weten ‘nog steeds rekening te houden met demonstraties’.

Michael van Zeijl, de voorman van de Grauwe Eeuw die vorig jaar opriep tot een aanslag op Sinterklaas waarbij kinderen moesten worden bedekt onder stukken hersens en botsplinters, liet woensdagavond weten dat zijn ’acties’ sowieso doorgaan. „Leden van de actiegroep hebben toevallig de roetvegenpieten van het Sinterklaasjournaal gezien en deze versie is gewoon nog steeds blackface.”