Nieuws/Binnenland
2634146
Binnenland

D66 worstelt met afschaffing dividendtaks

Joost Sneller

Joost Sneller

DEN HAAG - De fractie van D66 in de Tweede Kamer neemt alle oproepen die de leden zaterdag doen tijdens het partijcongres serieus, ook als het gaat om de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Dat heeft D66-Kamerlid Joost Sneller, financieel woordvoerder van de partij, gezegd.

Joost Sneller

Joost Sneller

De afschaffing van de dividendbelasting, onderdeel van het regeerakkoord waar de partij een klein jaar geleden voor tekende, valt veel leden zwaar omdat de maatregel een stuk duurder uitvalt dan destijds werd begroot. Als een meerderheid een motie tegen afschaffing steunt, kan dat de fractie in een lastig parket brengen.

„Elke uitspraak van mijn congres doet ertoe”, antwoordde Sneller tijdens de algemene financiële beschouwingen op een vraag van zijn PvdA-collega Henk Nijboer. De fractie van D66 zal bij een negatief oordeel van de leden de gevolgen bespreken.

Moties

Voor het D66-congres zijn meerdere moties ingediend om te stoppen met het afschaffen van de omstreden taks. Een motie roept op om de afschaffing van de dividendbelasting als apart voorstel naar de Kamer te sturen, en niet als onderdeel van een pakket. Op die manier kan het parlement de maatregel makkelijker weg stemmen. Een motie roept op om pas met het schrappen van de taks in te stemmen als er een ambitieus klimaatplan ligt.

Coalitiepartner ChristenUnie heeft eveneens moeite met het sneuvelen van de belasting op de winstuitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders. Maar ook die partij zegt steevast zich aan de afspraken uit het regeerakkoord te houden, ook nu de maatregel bijna 2 miljard euro per jaar blijkt te gaan kosten.

Oppositie tegen afschaffing

De voltallige oppositie is tegen afschaffing. Ook de SGP, die de coalitiepartijen op veel terreinen steunt, is erg kritisch. Kamerlid Chris Stoffer zei woensdag dat zijn partij het voorstel niet kan steunen, tenzij het kabinet met een veel betere onderbouwing komt.