Nieuws/Binnenland
2634429
Binnenland

’Vermaak mens weegt niet op tegen belang dier’

’Verminkte’ dieren niet meer welkom op dierenshow

Honden waarvan de staart is afgeknipt, zijn niet meer welkom.

Honden waarvan de staart is afgeknipt, zijn niet meer welkom.

Den Haag - ’Verminkte’ dieren, bijvoorbeeld met gecoupeerde staarten of oren, mogen niet meer worden tentoongesteld of prijzen in de wacht slepen bij schoonheidswedstrijden. Op die manier wil het kabinet een einde maken aan deze praktijken.

Honden waarvan de staart is afgeknipt, zijn niet meer welkom.

Honden waarvan de staart is afgeknipt, zijn niet meer welkom.

Aanleiding om harder op te treden is misbruik van de uitzondering op de huidige regels. Het couperen van staarten is namelijk al verboden bij honden en bepaalde raspaarden, net als het tentoonstellen van deze dieren. Maar er is een uitzondering gemaakt voor dieren die een ’medische ingreep’ hebben gehad en van die maas in de wet proberen diereneigenaren gebruik te maken: ze nemen gecoupeerde beesten nog steeds mee naar shows en winnen daar prijzen mee.

Het kabinet wil nu ook de uitzondering schrappen om te zorgen dat afgeknipte staarten helemaal niet meer te zien zijn tijdens shows en schoonheidswedstrijden. Per wetsvoorstel wordt geregeld dat alle ingrepen bij alle dieren voortaan verboden zijn, afgezien van bijvoorbeeld sterilisatie.

’Enkel vermaak’

„Het tentoonstellen van gecoupeerde dieren dient slechts ter vermaak van de mens. Dit belang weegt niet op het tegen het belang van een dier op bescherming van integriteit”, zo staat in het wetsvoorstel.

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, koepel van rashonden, laat weten dat er in de praktijk al bijna geen gecoupeerde honden meer te zien zijn op tentoonstellingen. Nederlandse honden met een afgeknipte staart worden al geweerd, voor buitenlandse dieren gold nog een overgangstermijn.